Бойовики ІДІЛ, які скоїли серйозні злочини, мають постати перед міжнародним трибуналом - ПАРЄ

Бойовики ІДІЛ, які скоїли серйозні злочини, мають постати перед міжнародним трибуналом - ПАРЄ

Укрінформ
Бойовики ІДІЛ, які вчинили акти геноциду та інші серйозні злочини згідно з міжнародним правом, мають постати перед міжнародним трибуналом.

Про це йдеться у резолюції, прийнятій у ПАРЄ, повідомляє власкор Укрінформу.  

«Найкращим рішенням» для іноземних бойовиків ІДІЛ, які вчинили акти геноциду та інші серйозні злочини згідно з міжнародним правом, було б переслідувати їх, аби вони постали перед міжнародним трибуналом”, - переконані в ПАРЄ.

При цьому слід враховувати міжнародний характер скоєних злочинів і те, що бойовики ІДІЛ походять з понад 100 країн.

Читайте також: На зимовій сесії ПАРЄ говоритимуть про війну росії проти України

Резолюція ПАРЄ, за яку проголосували 101 депутат ПАРЄ (6 - проти, 15 - утрималися) грунтується на доповіді представника Нідерландів Пітера Омтзігта.

У ПАРЄ переконані, що бойовики ІДІЛ становлять «серйозну загрозу для суспільства», але їх подальше утримання під вартою та судове переслідування в Сирії чи Іраку є «недопустимим», оскільки вони порушують права людини. 

Також зазначається, що до створення міжнародного або змішаного трибуналу найбільш очевидною альтернативою було судове переслідування іноземних бойовиків ІДІЛ у державах їх громадянства або в інших державах-членах з використанням універсальної юрисдикції.

Читайте також: У МЗС порівняли росію з ІДІЛ після заяви пєскова про обстріли заради переговорів

Окрім того, держави-члени Ради Європи також повинні розглянути можливість притягнення до Міжнародного суду згідно з Конвенцією про геноцид «держав, які нібито не запобігли та не покарали акти геноциду, вчинені ІДІЛ”.

Як відомо, зимова пленарна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи проходитиме у Страсбурзі з 23 по 27 січня 2023 року. Під час відкриття сесії у понеділок було затверджено її порядок денний та обрано нового президента, яким став депутат з Нідерландів Тіні Кокс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-