Будемо дотримуватися паритету: Естонія відреагувала на вислання посла з рф

Будемо дотримуватися паритету: Естонія відреагувала на вислання посла з рф

Укрінформ
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що закличе країни-члени ЄС слідувати принципу паритетності в дипломатичних відносинах із росією, згідно з яким кількість дипломатів в обох країнах має бути однаковою.

Як передає Укрінформ, про це він сказав національному мовнику ERR.

"Естонія не відступить від принципу паритетності, про який ми повідомили російській федерації", - сказав Рейнсалу.

У поширеному раніше естонським зовнішньополітичним відомством коментарі Рейнсалу також заявив, що "кроки росії не заважають нам продовжувати надавати всебічну підтримку Україні, яка вже майже рік бореться за свій суверенітет і нашу спільну безпеку". "Ми продовжимо підтримувати Україну в ситуації, коли росія планує великомасштабні атаки, і закликаємо інші країни-однодумці збільшити допомогу Україні", - підкреслив глава естонського МЗС.

Читайте також: Естонія передає Україні всі свої 155-міліметрові гаубиці

Своєю чергою, посол Естонії в рф Маргус Лайдре уточнив особливості зниження статусу дипломатичних відносин між росією та Естонією, про яке йому повідомили в російському МЗС 23 січня. "Це не висилка (посла Естонії з рф і посла росії в Естонії - ред.). Нюанс полягає в тому, що рівень дипломатичного представництва знижується, і представляти інтереси Естонії в москві, і росії в Таллінні будуть тимчасові повірені у справах. На практиці це означає, що я поїду додому в Таллінн, а мене замінить тимчасовий повірений у справах", - пояснив дипломат.

Маргусу Лайдре наказано залишити росію до 7 лютого 2023 року. Відповідно, пониження рівня дипломатичних відносин означає, що росія також відкличе свого посла в Естонії Володимира Ліпаєва.

Як повідомляв Укрінформ, 11 січня естонське МЗС поінформувало посла росії про рішення, відповідно до якого росія має до 1 лютого 2023 року скоротити кількість співробітників свого посольства в Таллінні до 8 дипломатів і 15 відряджених адміністративно-технічних та обслуговуючих працівників. Мета цього - "домогтися паритету або еквівалентності в чисельності посад у посольстві", унаслідок чого "кількість наявних посад у російських та естонських представництвах, що діють у столицях, буде зрівняно".

На думку естонської сторони, в умовах агресивної війни рф проти України "нинішній розмір російського представництва не виправданий".

Нині в російському посольстві в Таллінні працює 21 дипломат і 23 працівники без дипломатичного статусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-