Президентка Грузії виступила проти відновлення авіасполучення з рф

Президентка Грузії виступила проти відновлення авіасполучення з рф

Укрінформ
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі в різкій формі виступила проти відновлення авіасполучення з росією. 

Заява Зурабішвілі опублікована на офіційному сайті грузинського лідера, передає Укрінформ із посиланням на Ехо Кавказу. 

"У той час, коли всі наші країни-партнери словом чи ділом висловлюють максимальну солідарність із самовідданою боротьбою України, для мене і, впевнена, для більшості суспільства позиція уряду та правлячої партії, м'яко кажучи, є незрозумілою", - заявила Зурабішвілі.

Вона зазначила, що "не може погодитися з аргументом, який використовується на підтримку цієї позиції, начебто вона слугує полегшенню проблем грузинів, які проживають у росії". Президентка Грузії додала, що упродовж місяців, попри всі її зусилля, їй не вдавалося домогтися результату щодо спрощення критеріїв надання громадянства - питання, яке найбільше хвилює її співвітчизників за кордоном, зокрема і в росії.

Читайте також: Сейм Польщі закликає світ урятувати життя Саакашвілі

"Якщо ми пам'ятаємо щось про вже застарілі трюки росії, ми повинні розуміти, що кремль "підкидає" такі теми, коли сподівається внести розкол між нами і нашими західними партнерами. Цього не можна допустити!", - наголосила Зурабішвілі.

Натомість, за її словами, необхідно серйозно вивчити питання припливу російських громадян до Грузії з усіма його соціальними і політичними параметрами, щоб громадськість відчула, що її національні інтереси і безпеку враховують і захищають. Потрібні регуляції - про право на роботу, реєстрацію бізнесу, набуття власності або про відкриття російськомовних шкіл, додала вона.

"Також замість відновлення польотів уряду слід подбати про репутацію держави, категорично відповісти на звинувачення на адресу країни - про обхід санкцій через Грузію! Усе це вимагає серйозного державного підходу і спростування звинувачень, які будуть категоричними і підкріплені фактами!", - йдеться в заяві Зурабішвілі.

Раніше голова правлячої партії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе заявив, що Грузія підтримає відновлення прямого авіасполучення з росією. 

Кобахідзе прокоментував слова міністра закордонних справ рф сергія лаврова, який похвалив уряд Грузії і висловив сподівання, що росія і Грузія незабаром зможуть відновити пряме авіасполучення.

Читайте також: Прокурор МКС заявив про завершення етапу розслідування війни 2008 року в Грузії

За словами Кобахідзе, в росії проживає близько мільйона наших співгромадян, етнічних грузинів, а рішення, ухвалене в 2019 році, "дуже ускладнило їхні умови і становище".

росія припинила авіасполучення з Грузією 8 липня 2019 року після інциденту за участю депутата держдуми сергія гаврилова. За указом президента росії, російським авіакомпаніям тимчасово заборонено здійснювати повітряні перевезення в Грузію. мінтранс рф зі свого боку ухвалив рішення про зупинення польотів грузинських авіакомпаній до росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-