Прокурор МКС заявив про завершення етапу розслідування війни 2008 року в Грузії

Прокурор МКС заявив про завершення етапу розслідування війни 2008 року в Грузії

Укрінформ
Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан оголосив про завершення етапу розслідування війни 2008 року в Грузії.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в заяві прокурора МКС.

“Я можу підтвердити, що, окрім справ, які перебувають на розгляді в МКС, мій офіс не буде проводити нові розслідування ймовірної кримінальної відповідальності інших осіб чи дій в рамках ситуації в Грузії. Відповідно, за відсутності істотних змін в обставинах, етап розслідування ситуації в Грузії завершено. Я поінформував грузинську владу про це рішення”, - зазначив Хан.

Читайте також: Старий «визвольник» борозни (не) зіпсує: Грузія в історії російських імперських проектів

Він також підкреслив, що робота Міжнародного кримінального суду (МКС) в Грузії “далека від завершення”. Наразі зусилля будуть спрямовані на “забезпечення успішного судового переслідування осіб, щодо яких було видано ордер на арешт”.

“З моменту початку розслідування мій Офіс вивчав докази, пов’язані з імовірними злочинами, скоєними всіма сторонами збройного конфлікту. Він виконував свою роботу незалежним, неупередженим і об’єктивним чином у партнерстві з постраждалими, громадянським суспільством і плідною співпрацею відповідних національних органів”, - заявив він.

Читайте також: Грузія виділила близько $562 тисяч на купівлю генераторів для України

За результатами цих розслідувань 30 червня 2022 року, Палата попереднього провадження і Міжнародного кримінального суду (МКС) видала ордери на арешт трьох осіб у контексті ситуації в Грузії: пана Міхаїла Міндзаєва, Гамлета Гучмазова та Давіда Санакоєва”, - йдеться у повідомленні.

“Звинувачення, які я висунув і за якими були видані ордери на арешт, зосереджені саме на незаконному ув’язненні, тортурах і жорстокому поводженні, захопленні заручників і подальшому незаконному переміщенні цивільних осіб серед етнічних грузинів у контексті окупації російською федерацією”, - зазначив він.

Читайте також: Нідерланди підтримують створення спецтрибуналу щодо злочину агресії росії проти України

За його словами, ці злочини представляють ширшу схему злочинності, яка включала широкомасштабні пограбування та руйнування грузинських сіл і будинків, а також відмову в праві на повернення майже всього грузинського населення Цхінвальського регіону Грузії.

Крім того, було вказано на участь у воєнних злочинах нині покійного В'ячеслава Борисова - генерал-майора збройних сил рф та заступника командувача повітряно-десантних військ на момент подій.

Читайте також: Грузія не повертатиме свої окуповані території військовим шляхом – Зурабішвілі

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав три ордери на арешт трьох осіб щодо розслідування збройного конфлікту 2008 року між росією та Грузією.

24 червня 2022 року Палата попереднього провадження справи на основі заяви прокурора від 10 березня 2022 року дійшла висновку, що є обґрунтовані підстави вважати, що кожен із цих трьох підозрюваних несе відповідальність за воєнні злочини під час збройного конфлікту 2008 року між росією та Грузією.

Палата попереднього провадження доручила секретарю Міжнародного кримінального суду (МКС) Пітеру Льюїсу підготувати запит про співпрацю з метою арешту та видачі підозрюваних для приведення до суду.

Читайте також: У Тбілісі на акції протесту спалили портрети путіна та лукашенка

27 січня 2016 року Палата уповноважила прокурора продовжити розслідування злочинів, які підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС), імовірно скоєних в Південній Осетії, Грузія, у період з 1 липня по 10 жовтня 2008 року.

Війна 2008 року призвела до вторгнення росії до Грузії та, по суті, виведення Південної Осетії та іншого регіону – Абхазії, з-під контролю Тбілісі.

Пізніше росія заявила, що вважає ці два регіони незалежними державами, чого не було зроблено фактично ніякою державою у світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-