Нідерланди підтримують створення спецтрибуналу щодо злочину агресії росії проти України

Нідерланди підтримують створення спецтрибуналу щодо злочину агресії росії проти України

Укрінформ
Нідерланди підтримують створення спеціального трибуналу, де судитимуть винних за злочин агресії росії проти України.

Як повідомили кореспонденту Укрінформу в пресслужбі міністра закордонних справ Нідерландів, ця країна висловила готовність до створення спецтрибуналу в Гаазі.

"Серйозні порушення прав людини та воєнні злочини, які скоюються в Україні, не можуть залишатися безкарними", – заявив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра.

За його словами, потрібно розглянути всі можливі варіанти для покарання злочину агресії проти України.

"Нідерланди вважають, що необхідно розглянути всі варіанти переслідування. Злочин агресії є явним порушенням Статуту ООН, який забороняє застосування сили проти територіальної цілісності іншої держави. Надзвичайно важливо, щоб винні у вторгненні в Україну були притягнуті до відповідальності", – підкреслив він.

Міністр зазначив, що попри те, що злочин агресії є дуже серйозним міжнародним злочином, у цьому відношенні існує справжня прогалина.

В Гаазі розташований Міжнародний кримінальний суд (МКС), до компетенції якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності. Варто зазначити, щоб притягнути росію до відповідальності за акт агресії, Україна не може скористатися механізмом МКС, бо росія не ратифікувала Римський статут і не визнає МКС. Таким чином, це залишає правову прогалину, а агресія є дуже серйозним міжнародним злочином. Гукстра зазначив, що важливо ліквідувати цю прогалину для боротьби з безкарністю.

За його словами, окремий трибунал дав би змогу притягнути до відповідальності винних у злочині агресії проти України. Звичайно, важливо, щоб була широка політична підтримка для цього, а також фінансова підтримка, і це не повинно впливати на роботу Міжнародного кримінального суду. МКС є найважливішим міжнародним судом для розслідування, судового переслідування та ухвалення судових рішень щодо міжнародних злочинів.

Таким чином, спецтрибунал має бути як взаємодоповнюючий механізм до МКС щодо злочину агресії проти України, злочину, стосовно якого в ситуації з Україною МКС не має юрисдикції, йдеться у повідомленні.

Читайте також: Кулеба закликав держави ЄС підтримати створення спецтрибуналу для росії

Як повідомляв Укрінформ, у нідерландській Гаазі відбулися консультації щодо механізмів та інструментів притягнення до відповідальності за вчинення злочину агресії проти України.

Консультації в Гаазі проходили з представниками уряду Нідерландів, зокрема Міністерства закордонних справ, Міністерства юстиції та експертами.

У жовтні була ухвалена резолюція парламенту Нідерландів, яка закликає створити спецтрибунал в Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-