США закликали в ООН притягти росію до відповідальності за її злочини

США закликали в ООН притягти росію до відповідальності за її злочини

Укрінформ
росія продовжує безпідставно порушувати Статут ООН і основи міжнародного права, а її сили далі чинять воєнні злочини в Україні, що не може залишатися без відповіді міжнародного співтовариства.

Про це заявила в четвер під час виступу в Радбезі ООН постійна представниця США при Організації Лінда Томас-Грінфілд, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Не існує міжнародного правового обґрунтування для російського вторгнення в Україну. росія порушує Статут ООН, а її війська вчиняють воєнні злочини в Україні», - заявила дипломат.

Вона нагадала, що Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка чітко й однозначно засудила так звані референдуми рф на окупованих територіях України.

«Ми повинні притягти росію до відповідальності, так само як ми маємо змусити відповісти всіх інших, хто не поважає суверенітет, територіальну цілісність, права людини й фундаментальні свободи», - наголосила Томас-Грінфілд.

Представниця США також зауважила, що кремлівський режим чинить інші правові злочини всередині країни, поставивши рф у один ряд з Північною Кореєю, Іраном, Нікарагуа й Сирією. Уряди цих країн ув’язнюють, катують та вбивають політичних опонентів, активістів, борців за права людини й журналістів.

Представниця США закликала членів Радбезу відповісти на ці та інші виклики порушення міжнародного права. Вона звернула особливу увагу на те, що постійні члени РБ ООН – до яких входить, зокрема, і росія – мають з особливою відповідальністю виконувати свою місії, а не намагатися домінувати над іншими націями.

Читайте також: Гутерреш нагадав у Радбезі ООН про глобальні проблеми, які створила росія

Постпред США при ООН наголосила, що жодна людина, жоден прем’єр-міністр, президент чи країна не можуть бути поза законом, і це є фундаментальним принципом Організації Об’єднаних націй.

«Ми прагнемо дотримуватись і діяти в суворій відповідності до Статуту ООН, який забезпечує захист права, і це приносить користь усім державам», - зауважила представниця США.

Як повідомлялося, в четвер у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку проходить засідання Ради Безпеки щодо дотримання верховенства права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-