Верховний комісар ООН з прав людини розкритикував нову прикордонну політику США

Верховний комісар ООН з прав людини розкритикував нову прикордонну політику США

Укрінформ
Нові заходи з охорони кордонів, про які нещодавно оголосила адміністрація США, "ризикують підірвати основні засади міжнародних прав людини та прав біженців".

Про це у середу заявив Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк, передає Укрінформ.

"Право шукати притулок є правом людини, незалежно від походження особи, її імміграційного статусу чи способу потрапляння на міжнародний кордон, - сказав він, зазначивши, що ці заходи суперечать забороні на колективне виселення.

Читайте також: Байден уперше як президент відвідав кордон із Мексикою

Говорячи про очікуване збільшення кількості так званих "прискорених видворень" зі США, Тюрк також розкритикував намір Вашингтона активніше використовувати закон про охорону здоров'я, пов'язаний з пандемією коронавірусу. Цей крок дасть змогу "прискорити висилку до Мексики" 30 тис. венесуельців, гаїтян, кубинців і нікарагуанців щомісяця, зазначив він.

Тюрк пояснив, що відповідне положення цього закону використовувалося імміграційними службами США на південному кордоні вже 2,5 млн разів для висилання людей до Мексики або на їхню батьківщину без оцінки ризиків, з якими вони стикаються внаслідок повернення.

Читайте також: Глави США, Канади й Мексики засудили «атаки на демократію» в Бразилії

Водночас Верховний комісар привітав розширення американської програми так званого "гуманітарного умовно-дострокового звільнення", яке застосовувалася щодо венесуельців, на громадян Куби, Гаїті та Нікарагуа. Але, за його словами, цей захід "не повинен здійснюватися за рахунок фундаментальних прав людини, включаючи право шукати притулку і право на індивідуальну оцінку потреб у захисті".

"Ті, хто найбільше потребує притулку і перебуває у вразливому становищі, навряд чи зможуть відповідати вимогам для отримання гуманітарного звільнення, включаючи наявність фінансового спонсора в США", - зазначив Тюрк.

"Ми чуємо багато розмов про міграційні кризи, але насправді мігранти часто є тими, хто дійсно перебуває в кризі", - сказав Верховний комісар.

Читайте також: Італія не переглядатиме політику щодо мігрантів - прем'єрка

Минулої п’ятниці Агентство ООН у справах біженців закликало адміністрацію ще раз подумати над доцільністю вживати обмежувальні заходи щодо біженців.

Як повідомляв Укрінформ, 5 січня президент Джо Байден заявив, що його адміністрація посилить імміграційний контроль, стримуючи на кордоні мігрантів з Куби, Гаїті та Нікарагуа, які можуть бути вислані назад у Мексику.

Фото: Гільєрмо Аріас / AFP через Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-