«Це пахне відчаєм»: у Держдепі прокоментували зростання впливу пригожина у росії

«Це пахне відчаєм»: у Держдепі прокоментували зростання впливу пригожина у росії

Укрінформ
Зростання впливу ПВК «Вагнер» і перетворення її засновника євгена пригожина на альтернативний центр сили в російських збройних силах є «яскравою» ознакою розпачу, в якому знаходиться кремль у зв'язку з невдачами в Україні.

Про це заявив офіційний представник Держдепартаменту Нед Прайс, передає Укрінформ із посиланням на Голос Америки.

Відповідаючи на запитання журналіста про позицію Вашингтона щодо посилення впливу пригожина, що входить в оточення російського президента володимира путіна, Нед Прайс зазначив, що це «свідчить про те, що росіяни все частіше звертаються до радикальніших засобів для перекидання сил в Україну».

«Десятки тисяч нинішніх бійців не є російськими військовими, а (найманцями) групи «Вагнера»... Багато з цих бійців – не висококваліфіковані піхотинці, а ув'язнені, у багатьох випадках звинувачені та засуджені за тяжкі, насильницькі злочини. Вони воюють в Україні, бо їм пообіцяли помилування. Це само по собі огидно. Ми зазначили те, що це пахне відчаєм. І це не змінить результат війни», – заявив Прайс.

Читайте також: пригожин хоче захопити Бахмут, аби контролювати соляні та гіпсові шахти - Reuters

Відповідаючи на прохання прокоментувати динаміку ситуації в Україні, представник Держдепартаменту зазначив, що можна говорити одразу про дві динаміки – одна з них виходить із дій українських партнерів, які «послідовно демонструють свою стійкість та ефективність на полі бою».

Однак реальність полягає в тому, що «тисячі російських військових залишаються на суверенній українській території, регулярно обрушуючи вогневу міць на українські міста», – додав Прайс.

За його словами, США прагнуть змінити саме останню динаміку, збільшуючи обсяг допомоги Україні, включаючи постачання бойових броньованих машин та систем ППО, які мають знизити загрозу застосування іранських безпілотників. Прайс пообіцяв «продовжувати підтримувати наших українських партнерів стільки, скільки потрібно».

Читайте також: Пригожина попередили у кремлі, що критикувати шойгу він не має права — Денисенко

Торкаючись питання про можливу причетність іранської влади до скоєння військових злочинів в Україні, Нед Прайс зазначив, що якщо під час розслідування, яке ведуть у Держдепартаменті за підтримки цілої низки міжнародних організацій, стане відомо, «що іранський уряд загалом чи високопосадовці задіяні у військових злочинах, ми також намагатимемося притягнути їх до відповідальності за передачу смертоносної зброї, яка щодня використовується росією для ударів по цивільній та енергетичній інфраструктурі, потенційно навіть по цивільних жителях».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-