Таліби укладуть контракт із Китаєм на видобуток нафти

Таліби укладуть контракт із Китаєм на видобуток нафти

Укрінформ
Очолювана Талібаном адміністрація Афганістану укладе контракт із китайською компанією на видобуток нафти в басейні Амудар'ї на півночі країни.

Як передає Укрінформ із посиланням на Reuters, про це було заявлено представниками Талібану та Китаю під час пресконференції в Кабулі.

"Нафтовий контракт на Амудар'ї є важливим проєктом між Китаєм і Афганістаном", - заявив посол Китаю Ван Юй.

Контракт буде підписаний з компанією Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co (CAPEIC). Це буде перша велика угода з видобутку сировини, яку очолювана талібами адміністрація Афганістану підписала з іноземною компанією з часу приходу до влади в 2021 році.

Як зазначає агентство, Китай офіційно не визнав владу талібів, але має значні інтереси в країні, яка знаходиться в центрі регіону, важливого для його інфраструктурної ініціативи "Пояс і шлях".

За словами представника талібів, за контрактом китайська компанія інвестуватиме в Афганістан 150 млн доларів щороку. Очікується, що інвестиції досягнуть обсягів у 540 млн дол. вже через три роки протягом 25-річного контракту. Передбачено, що керована талібами адміністрація, матиме 20% партнерства в проєкті, яке може бути збільшено до 75%. Відповідно до афганської сторони, умовою угоди також є те, що нафту перероблятимуть в Афганістані.

Читайте також: Таліби заборонили жінкам працювати в неурядових організаціях - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, ісламістський рух Талібан захопив владу в Афганістані у серпні 2021 року. Створена ним адміністрація Афганістану офіційно не визнана жодною державою світу, а суворі міжнародні санкції фактично відрізають Кабул від міжнародної банківської системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-