У Польщі судитимуть росіянина і білоруса за шпигунство на користь рф

У Польщі судитимуть росіянина і білоруса за шпигунство на користь рф

Укрінформ
Прокурор Окружної прокуратури у Варшаві скерував до суду у Білостоці (північний схід Польщі) обвинувальний акт стосовно росіянина і білоруса, яких обвинувачують у шпигунстві на користь росії. 

Про це повідомила РАР речниця Окружної прокуратури у Варшаві Александра Скшиняж, передає Укрінформ.

“За матеріалами, зібраними Службою військової контррозвідки та під час слідства, встановлено, що вони (фігуранти - ред.) брали участь у діяльності російської військової розвідки щодо збору інформації про критично важливі для оборони військові об’єкти Польщі, а також шляхом отримання інформації про боєздатність, моральний стан і функціонування військових підрозділів, у тому числі у період загрози, з подальшим переданням отриманої інформації вищезазначеній розвідувальній службі”, – сказала Скшиняж.

Відділ військових справ прокуратури направив обвинувальний акт до Окружного суду в Білостоці 30 грудня 2022 року. Зазначеним особам інкримінується ведення шпигунської діяльності на користь російської військової розвідки з 2017 року до моменту затримання у квітні 2022-го.

За даними слідства, обидва фігуранти легально проживали в Польщі. Зокрема, громадянин білорусі під час навчання в одному з університетів Білостока, а потім організуючи парашутно-десантну підготовку, встановив товариські стосунки, які використовував у своїй діяльності в інтересах ГРУ рф. Натомість росіянин здійснював шпигунську діяльність в інтересах російської розвідки під прикриттям заняття культурною діяльністю та туризмом.

Польські прокурори встановили, що шпигунська діяльність обвинувачених була зосереджена на військових частинах, розташованих у північно-східній частині Польщі. Їхні завдання полягали у вивченні важливих елементів ЗС Польщі та отриманні інформації щодо виконання завдань польською армією в районі кордону з білоруссю у зв’язку з так званою міграційною кризою. Крім того, їх цікавила кількість військовослужбовців, які виконують завдання в районі кордону, структура підрозділів, використання спецтехніки, моральний стан військ та оперативні можливості, взаємодія військових частин, дислокованих у північно-східній Польщі, з військами інших країн НАТО.

Від часу затримання обидва фігуранти перебувають під вартою.

Читайте також: У Відні викрили російського шпигуна

Крім того, як інформує TVP3, до районного суду міста Свідниця (південно-західна Польща) скерували обвинувальний акт щодо громадянина РП Марціна П., який публічно схвалював агресію рф проти України і злочини проти українців. Підозрюваному висунуто обвинувачення у травні минулого року. Він дав свідчення прокуратурі, після чого утік до білорусі, а звідти – до рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-