У Відні викрили російського шпигуна

У Відні викрили російського шпигуна

Укрінформ
Австрійська контррозвідка викрила співробітника російської воєнної розвідки ГРУ, який мав громадянство Греції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті МВС Австрії.

"Агресивна війна росії проти України також поставила великі виклики перед службою захисту конституції. Завдяки ретельним розслідуванням співробітників державної безпеки та тісній міжнародній співпраці вдалося вистежити російського шпигуна", - заявив міністр внутрішніх справ Австрії Гергарж Карнер.

Згідно з повідомленням МВС, 39-річний громадянин Греції російського походження підозрюється у тому, що «протягом кількох років здійснював шпигунську діяльність на користь російської спецслужби на шкоду Австрії». При цьому зазначається, що підозрюваний є сином колишнього співробітника російської розвідки, який працював раніше на дипломатичній роботі в Німеччині та Австрії.

Відповідно до розслідування, яке проводить Управління держбезпеки та розвідки Австрії, 39-річний чоловік пройшов спеціальну військову підготовку в росії, контактував з дипломатами та розвідниками різних країн і перебував у москві незадовго до та під час повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

«Підозрюється, що він використовувався як джерело інформації про зовнішньополітичні, загальносуспільні та безпекові дискурси серед австрійського населення, країни та преси, а тому був доставлений до москви для оцінки можливої реакції іноземних держав напередодні військової операції, - повідомили в МВС.

Також зазначається, що син колишнього російського розвідника ніде не працював і отримував соцдопомогу в Австрії.

При цьому він зміг здійснити загалом 65 поїздок до інших країн Європи, а також до росії, білорусі, Туреччини та Грузії у період з 2018 і початку 2022 року, а також придбати кілька об'єктів нерухомості у Відні, росії та Греції.

Для обміну інформацією використовувалися різні конспіративні місця у Відні, які в цей час відвідували також російські дипломати.

Під час обшуку у помешканні підозрюваного було виявлено, зокрема, детектор сигналів, здатний виявляти пристрої для прослуховування та приховані камери, а також бронежилет. Окрім іншого, було вилучено мобільні телефони, ноутбуки та планшети, на яких загалом зберігалося 10 млн файлів.

Читайте також: Фінська поліція розслідує справи про держзраду і шпигунство у прикордонних з рф містах

Наразі 39-річний підозрюваний російський шпигун перебуває на волі, подальшу його долю вирішують судові органи. Йому загрожує позбавлення волі від шести місяців до п‘яти років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-