Reuters викрило мережу російських агентів у Німеччині

Reuters викрило мережу російських агентів у Німеччині

Розслідування
Укрінформ
У Німеччині діє ціла мережа пов’язаних з російською державою осіб, які просувають кремлівські наративи та домагаються зміни курсу Берліна щодо підтримки України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у журналістському розслідуванні Reuters.

"З допомогою інтерв'ю, аналізу постів у соціальних мережах та іншої загальнодоступної інформації Reuters виявило ключові фігури, які з початку війни просувають проросійську позицію в Німеччині", - йдеться у розслідуванні.

Зокрема, агентство встановило організаторів та головних учасників проросійської акції у Кельні, що відбулась у вересні. На ній закликали уряд ФРН припинити підтримку Україну та укласти мир з росією. Публічним організатором цієї демонстрації та низки інших проросійських заходів була уродженка України Олена Колбаснікова, яка зараз живе в Німеччині. Раніше вона нібито працювала медсестрою та була звільнена через "русофобію", хоча зауважується, що це твердження у Reuters не змогли самостійно перевірити.

Проросійські заходи Колбаснікова організовує разом зі своїм чоловіком – колишнім офіцером російських військово-повітряних сил Ростиславом Теслюком, який змінив ім'я на Макс Шлунд, відколи оселився в Німеччині десять років тому. Влітку 2022 року подружжя за сприяння прокремлівської організації їздило на тимчасово окупований росією схід України нібито з метою роздачі гуманітарної допомоги. А зовсім недавно російське урядове агентство оплатило їм квитки на літак до москви на конференцію, де головним доповідачем був путін.

Читайте також: Агент німецької розвідки міг передавати кремлю дані про Україну - ЗМІ

Reuters також ідентифікувало трьох охоронців проросійської акції в Кельні. Всі вони брали участь у численних зборах так званих "російських казаків" у Німеччині. Один з них – Андрій Харківський, уродженець Томської області, який мешкає поблизу Кельна, де має невеликий бізнес у сфері вантажоперевезень. Решта двоє – любитель бойових мистецтв Володимир Фельк та чоловік, який ідентифікує себе в соціальних мережах як Сергій Шнайдер. На фотографіях, які поширював Харківський, разом із ними також був охоронець нічного клубу Григорій Крамер, який є представником "Союза воинов-казаков россии и зарубежья".

Як зазначає агентство, ще одним російським агентом у Німеччині є Олег Єременко – керівник берлінської будівельної компанії, який раніше був офіцером воєнної розвідки рф. Він, зокрема, брав участь у панельній дискусії "Мир з росією", яка відбулася у рамках фестивалю "Мир та солідарність", організованого наприкінці серпня 2022 року Комуністичною партією Німеччини.

Єременко також є членом правління організації під назвою "Десант", яка складається з колишніх російських військовослужбовців. Разом з російськими дипломатами він з'являвся на численних заходах вшануванню пам'яті радянських воїнів, загиблих у Німеччині. Крім того, він знайомий з Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), колишнім російським спецслужбістом, причетним до збиття малайзійського авіалайнера MH17 над Україною. У коментарі Reuters фігурант підтвердив, що працював на російську воєнну розвідку ГРУ, але заявивши, що в Німеччині зараз перебуває "у, скажімо так, цивільному статусі".

Читайте також: У Німеччині екстремісти планували напад на Бундестаг і держпереворот, серед них — громадянка рф

Деякі проросійські активісти поширюють меседжі кремля серед німецькомовної аудиторії в інтернеті. Так, аналіз німецькомовних Телеграм-ресурсів виявив щонайменше 27 каналів, які послідовно поширюють прокремлівські меседжі для аудиторії загалом приблизно 1,5 млн підписників. Одним з таких каналів є Putin Fanclub, адміністратором якого є мешканець Баварії В'ячеслав Зевальд, прихильник ультраправої проросійської партії "Альтернатива для Німеччини".

Також у розслідуванні Reuters згадується Ян Рідель, мотоцикліст зі східної Німеччини, який є президентом організації під назвою German-Russian Souls ("Німецько-російські душі"). Ця структура бере участь у проросійських заходах у Німеччині, іноді разом з дипломатами рф, покладаючи вінки до могил солдатів Червоної армії, загиблих у Другій світовій війні. Рідель та його група майже щодня публікують на своїх каналах у соцмережах зображення, які, за їхніми словами, нібито свідчать про артилерійські обстріли ЗСУ житлових будинків та цивільної інфраструктури на сході України.

Як зазначає Reuters, уряд Німеччини не відповів на детальні запитання у межах цього розслідування, однак МВС країни запевнило, що воно "дуже серйозно" ставиться до будь-яких спроб іноземних держав або окремих осіб чинити вплив, особливо "в контексті російської агресивної війни проти України".

Читайте також: Депутатів Бундестагу підозрюють у держзраді - «злили» ЗМІ подробиці трагедії в Бучі

Нагадаємо, за останні роки в Німеччині було затримано кількох осіб, які шпигували на користь рф. Навесні з країни було вислано 40 російських розвідників, які працювали під дипломатичним прикриттям.

У грудні 2022 року стало відомо про затримання співробітника Федеральної розвідувальної служби Німеччини, який міг передавати росії секретну інформацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-