В Афганістані неурядові організації призупиняють діяльність через заборону брати на роботу жінок

В Афганістані неурядові організації призупиняють діяльність через заборону брати на роботу жінок

Укрінформ
В Афганістані кілька неурядових організацій (НУО) призупиняють свою діяльність через заборону працювати з жінками.

Про це повідомляє Le Mond, передає Укрінформ.

Зокрема повідомляється, що наступного дня після наказу влади "Талібану" національним і міжнародним неурядовим організаціям припинити працевлаштування жінок три іноземні НУО оголосили у неділю, 25 грудня, що призупиняють свою діяльність в Афганістані.

“Ми призупиняємо наші програми, вимагаючи, щоб чоловіки та жінки могли однаково продовжувати нашу допомогу з порятунку життів в Афганістані”, – пояснили Save the Children, Норвезька рада біженців і CARE International у спільному прес-релізі.

“Ми не можемо ефективно прийти на допомогу дітям, жінкам і чоловікам, які опинилися у скрутному становищі в Афганістані, без наших жіночих команд”, — йдеться у прес-релізі, який підкреслює важливість жінок у лавах гуманітарних асоціацій, без яких вони “не змогли б прийти на допомогу мільйонам нужденних афганців із серпня 2021 року”. Три НУО також критикують рішення, яке, за їх словами, “вплине на тисячі робочих місць у розпал великої економічної кризи”.

Читайте також: У США і ЄС засудили рішення талібів заборонити жінкам працювати в неурядових організаціях

Інша неурядова організація, Міжнародний комітет порятунку (IRC), присутня в Афганістані з 1988 року, також оголосила, що “призупиняє” свою діяльність у країні, підкресливши, що з 8 000 її співробітників 3 000 - жінки. “Якщо нам не дозволено наймати жінок, ми не зможемо надавати послуги тим, хто їх потребує”, - йдеться в заяві IRC.

Видання нагадує, що у суботу ввечері міністерство економіки Афганістану наказало всім неурядовим організаціям припинити співпрацю з жінками, інакше вони ризикують призупинити дію ліцензії на діяльність. Залишається незрозумілим, чи поширюється ця директива на іноземних жінок-працівниць НУО.

У листі, надісланому місцевим і міжнародним неурядовим організаціям, міністерство пояснює, що ухвалило це рішення після отримання “серйозних скарг” на те, що жінки, які там працюють, не поважають носіння “ісламського хіджабу”.

Читайте також: ЄС засудив рішення «Талібану» закрити доступ до освіти для жінок Афганістану

Якщо влада "Талібану" “не зможе скасувати це рішення та знайти вирішення цієї проблеми, буде дуже важко продовжувати та надавати гуманітарну допомогу незалежно та справедливо, тому що участь жінок дуже важлива”, – сказав Координатор гуманітарної допомоги ООН в Афганістані Раміз Алакбаров.

“Ми не хочемо негайно призупиняти допомогу, тому що це зашкодить афганському народу”, – зазначив він, посилаючись на руйнівний вплив на і без того зруйновану економіку країни. За даними Організації Об'єднаних Націй і гуманітарних агенцій, більше половини з 38 мільйонів жителів країни потребують гуманітарної допомоги під час суворої зими.

Десятки організацій працюють у віддалених районах Афганістану, і багато їхніх співробітників – жінки. “Заборона вплине на всі аспекти гуманітарної діяльності, оскільки жінки обіймають ключові посади у проектах, спрямованих на вразливе жіноче населення країни”, - цитує видання заяву високопоставленого представника іноземної НУО.

Як повідомляв Укрінформ, 24 грудня правлячий в Афганістані рух "Талібан" заборонив афганським та іноземним неурядовим організаціям брати на роботу жінок.

Читайте також: В ООН талібам нагадали, що переслідування жінок може бути розцінене як злочин проти людяності

Раніше "Талібан" заборонив афганським жінкам здобувати вищу освіту. Їм також не можна з’являтися на вулиці та у громадських місцях без паранджі.

У серпні 2021 року таліби захопили владу в Афганістані, поваливши підтримуваний Заходом уряд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-