Британія збільшить військовий бюджет на понад £1,5 мільярда через війну в Україні – ЗМІ

Британія збільшить військовий бюджет на понад £1,5 мільярда через війну в Україні – ЗМІ

Укрінформ
Міністерство фінансів та Міністерство оборони Великої Британії з огляду на війну в Україні досягли принципової згоди про збільшення військового бюджету країни для уникнення його реального скорочення через інфляцію.

Про це повідомляє Telegraph, передає Укрінформ.

Очікується, що зміни до бюджету оголосить навесні 2023 року міністр фінансів Великої Британії Джеремі Гант. До того часу уряд має підготувати конкретні пропозиції і розробити механізми збільшення видатків на оборону.

Як ідеться в повідомленні, збільшення витрат на оборону було вимогою глави профільного міністерства Бена Воллеса, який наполягав, що в умовах війни в Україні будь-яке реальне скорочення видатків не є прийнятним.

За оцінками, які наводить The Telegraph, бюджет оборонного відомства Британії у 2024/25 році має зрости з 48,6 до 50,1 мільярда фунтів стерлінгів, тобто щонайменше на 1,5 мільярда фунтів стерлінгів.

При цьому зазначається, що про масштабне інвестування в британську оборону оголосив ще уряд Бориса Джонсона, за розрахунками якого бюджет Міноборони мав зрости з 47,9 млрд фунтів стерлінгів у 2022 році до 48,6 млрд у 2024-му.

Читайте також: Конгрес США прийняв проєкт бюджету-2023 із багатомільярдною підтримкою України

Але більшість коштів у межах програми інвестування вже було виділено раніше, що створило ситуацію, коли внаслідок стрімкої інфляції реальний видатки Міністерства оборони могли навпаки скоротитися.

Британські оглядачі припускають, що повідомлення про збільшення військових витрат для нівелювання інфляційних ризиків може свідчити про повернення нинішнього уряду Ріші Сунака до ідей кабінету його попередниці Ліз Трасс, яка обіцяла до 2030 року збільшити оборонний бюджет Британії до 3% національного ВВП з нинішніх 2%, від чого уряд Сунака раніше відмовився.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, підбиваючи підсумки календарного року, зазначив, що вторгнення росії в Україну було протиправне, нічим не спровоковане, а також відзначив мужній опір українського народу.

Фото: EPA / UPG

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-