Речник ЄС: Закон білорусі про позбавлення громадянства порушує міжнародне право

Речник ЄС: Закон білорусі про позбавлення громадянства порушує міжнародне право

Заява
Укрінформ
Закон про позбавлення громадянства білорусів, які перебувають за кордоном, спрямований проти політичної опозиції та громадянського суспільства, а також суперечить базовим положенням міжнародного права.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві речника ЄС у зв’язку з ухваленням відповідного правового акту парламентом білорусі.

«21 грудня національна асамблея білорусі ухвалила доповнення до закону про громадянство. Після того, як цей закон буде підписаний лукашенком, він відкриє можливість позбавляти громадянства тих білорусів, що проживають за кордоном. ЄС засуджує цей закон як ще один крок білоруського режиму в його жорстоких репресіях проти всіх незалежних голосів. Представники демократичних сил, медіа та громадянського суспільства, які залишили країну, рятуючись від переслідування, відтепер ризикують залишитися без держави», - наголошується у документі.

Як зазначає речник ЄС, такий закон прямо суперечить міжнародному праву. Зокрема, Стаття 15 Універсальної декларації з прав людини захищає право кожної людини на національну належність та забороняє свавільне позбавлення її громадянства.

У заяві нагадується, що нині в білорусі за ґратами - понад 1400 політичних в’язнів, яких часто утримують у нелюдських умовах. Суди над ними відбуваються за зачиненими дверима, а ухвали приймаються без присутності обвинувачених.

Читайте також: У Тихановської все ще сподіваються прибрати Лукашенка від влади мирним протестом

Окрім того, вказують у ЄС, цього року в білорусі була розширена можливість для застосування смертної кари, зокрема за «намагання здійснити терористичний акт». Це відкриває перед режимом шлях для свавільного використання судової влади з політичною метою, за цілковитої відсутності прозорості та правомірності судового процесу.

«ЄС буде продовжувати підтримувати вільну, незалежну та демократичну білорусь», - наголошується у заяві речника ЄС.

Як повідомляють білоруські ЗМІ, законодавчі зміни, які передбачають можливість позбавлення громадянства осіб, котрі перебувають за межами країни, палата представників парламенту рб ухвалила відразу у двох читання

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-