Різке послаблення COVID-обмежень у Китаї загрожує більш як мільйоном смертей у 2023 році

Різке послаблення COVID-обмежень у Китаї загрожує більш як мільйоном смертей у 2023 році

Дослідження
Укрінформ
Раптове скасування Китаєм суворих обмежень щодо COVID-19 може призвести до різкого стрибка кількості захворювань на коронавірус та понад одного мільйона смертей у 2023 році.

Про це з посиланням на оновлені прогнози Інституту метрики та оцінювання в системі охорони здоров’я (IHME) при Вашингтонському університеті повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

В Інституті припускають, що за нинішніх послаблених антиковідних умов захворюваність на COVID-19 у Китаї досягне піку приблизно 1 квітня наступного року. На той час близько третини населення Китаю буде інфіковано коронавірусом, а кількість смертей становитиме близько 322 тисячі.

У своїх розрахунках фахівці IHME користувались інформацією центрального уряду та урядів провінцій КНР і китайських компаній, а також даними про нещодавній спалах захворюваності на Omicron у Гонконзі.

При цьому, американські фахівці вважають головними проблемами, через які ситуація з COVID-19 у Китаї може різко погіршитися, використання менш ефективних вакцин і низький рівень охоплення вакцинацією населення у групах із найвищим ризиком важкого протікання захворювання, зокрема, у віці 80 років і старше, яких близько 8 мільйонів у Китаї, та хворих на цукровий діабет, яких у країні майже 164 мільйони.

Разом з тим, Національна комісія з охорони здоров’я КНР не повідомляла про жодну смерть від COVID після скасування антиковідних обмежень у КНР. Востаннє офіційно про смерті від коронавірусу повідомлялося 3 грудня. На той час, за даними уряду, загальна кількість летальних випадків від пандемії становила 5 235.

Reuters наводить й інші, драматичніші, прогнози розвитку ситуації у Китаї після відмови від політики «нульового COVID-19».

Так, фахівці з моделювання захворювань Університету Гонконгу прогнозують, що скасування обмежень щодо COVID-19 і одночасне повторне відкриття всіх провінцій Китаю вже з грудня 2022 року по січень 2023 року призведе до 684 смертей на мільйон людей протягом цього періоду. Виходячи з чисельності населення КНР в 1,41 мільярда осіб, кількість летальних випадків може перевищити 964 тисячі.

В дослідженні Школи громадської охорони здоров’я Університету Фудань у Шанхаї, проведеному ще в липні, прогнозувалося, що відсутність обмежень під час хвилі Омікрону призведе до 1,55 мільйона смертей протягом шестимісячного періоду, а піковий попит на відділення інтенсивної терапії зросте в 15,6 разів від липневого показника.

Читайте також: Коронавірусом можна заразитися навіть від померлої людини - NYT

Як повідомлялося, на початку грудня влада Китаю різко пом’якшила антиковідні обмеження. Зокрема, скасовано вимоги про обов’язкове пред’явлення результатів тесту на COVID-19 для проїзду в громадському транспорті та відвідування торгових центрів, а також припинено відстеження переміщення громадян через мобільний застосунок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-