У Польщі відклали розгляд змін до скандального закону про Верховний суд

У Польщі відклали розгляд змін до скандального закону про Верховний суд

Укрінформ
У Сеймі Польщі зняли з порядку денного розгляд проєкту змін до закону про Верховний суд, затвердження якого необхідно для розблокування європейських коштів для Варшави, через заяву президента Анджея Дуди про те, що документ ніхто з ним не узгоджував.

Відтак, міністр з європейських справ в уряді Польщі Шимон Шинковський вел Сеньк розпочав негайно консультації з міністрами канцелярії президента Польщі, передає кореспондент Укрінформу.

Після того як проєкт закону про Верховний суд з’явився на цьому тижні у порядку денному засідання Сейму, президент Польщі Дуда під час пресконференції заявив, що цей документ ніхто з ним та його міністрами не узгоджував. Він закликав депутатів до "спокійної і конструктивної" роботи над цим законопроєктом. Дуда зазначив, що він не погодиться на положення, які суперечитимуть Конституції країни, і які ставитимуть під сумнів суддівські призначення.

Речник правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Рафал Бохенек заявив, що у зв’язку з виступом президента і на прохання глави фракції PiS у парламенті Ришарда Терлецького цей закоропроєкт знято з порядку денного засідання Сейму на цьому тижні.

Своєю чергою міністр Шинковський вел Сеньк заявив в п’ятницю в ефірі радіо Plus, що він володіє документом, який підтверджує: у разі прийняття змін до закону про Верховний суд РП буде розблоковано європейську фінансову допомогу для Польщі.

Він вже розпочав переговори з канцелярією президента Польщі для узгодження спільних позицій щодо цього документу.

Очікується, що Сейм знову повернеться до розгляду проєкту змін про Верховний суд Польщі у січні.

Як повідомляв Укрінформ, у червні Єврокомісія затвердила Національний план відновлення Польщі, що передбачає виділення 23,9 млрд євро дотацій і 11,5 млрд євро позик у межах Фонду відновлення ЄС. Однак ЄК не почала виплачувати ці кошти Варшаві, ставлячи це в залежність від змін у судовій системі, зокрема внесенні змін до закону про Верховний суд.

Читайте також: У Польщі хочуть ухвалити зміни до скандального закону про Верховний суд до кінця року

Міністр з європейських питань в уряді Польщі Шимон Шинковський вел Сеньк нещодавно інформував, що головна зміна в законопроєкті має стосуватися передання розгляду дисциплінарних справ щодо суддів від Палати професійної відповідальності Верховного суду до Вищого адміністративного суду РП.

Як повідомлялося, у 2017 році правляча більшість у Сеймі РП внесла зміни у закон про Верховний суд. Вони передбачали, зокрема, створення Дисциплінарної палати, що було негативно сприйнято у суддівському середовищі Польщі і на Заході.

У 2018 році Єврокомісія розпочала щодо Польщі процедуру захисту незалежності Верховного суду від втручання політиків й оскаржила законодавчі зміни в суді ЄС. У травні 2022 року польський парламент вніс зміни до закону про Верховний суд РП, щоб забезпечити більшу незалежність суддів і розблокувати європейську допомогу для Польщі. Проте Єврокомісія визнала ці зміни недостатніми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-