Європарламент сьогодні розгляне звинувачення віцепрезидентки у корупції

Європарламент сьогодні розгляне звинувачення віцепрезидентки у корупції

Укрінформ
Європейський парламент у вівторок проведе спеціальне слухання щодо звинувачень у корупції на адресу власного віцепрезидента від політичної групи Соціалістів та Демократів, та кількох службовців Європарламенту, яким висуваються підозри у протиправному лобіюванні інтересів, принаймні, однієї з країн Перської затоки. Відповідне розслідування було розпочато минулого тижня правоохоронними органами Бельгії.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейського Парламенту.

«Під час відкриття пленарної сесії у Страсбурзі 12-15 грудня, президент Європейського парламенту (Роберта) Мецола заявила, що Європейський парламент та Європейська демократія знаходяться під атакою. Депутати погодилися провести у вівторок дебати щодо підозр у корупційних дій з боку Катару, а також, у ширшому контексті, необхідність запровадження більшої прозорості та підзвітності у діяльності Європейських інституцій. Відповідна резолюція, як очікується, буде винесена на голосування у четвер», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, з огляду на розслідування цієї корупційної справи, депутати також проголосували за те, щоб направити доповідь про надання візових виключень для Катару, Кувейту, Оману та Еквадору на повторний розгляд та подальше обговорення у Комітеті Європарламенту із громадянських свобод, і не починати відповідних переговорів до такого розгляду.

Напередодні під час пленарного слухання з приводу цієї ситуації Президент Європарламенту заявила про повну підтримку зусиль правоохоронців Бельгії у розслідуванні інциденту, та заявила про те, що в стінах Європарламенту жоден випадок або прояв корупції не залишиться безкарним.

Вона оголосила, що призупиняє вже заплановане оголошення про початок переговорів про візову лібералізацію з Катаром та Кувейтом, та направляє ці пакети документів на додатковий розгляд у профільний Комітет ЄП.

Читайте також: Європарламент у четвер проведе голосування щодо виділення Україні €18 мільярдів

Водночас Роберта Мецола наголосила, що у цій справі немає жодного «географічного» аспекту, йдеться про доброчесність та дотримання етичних норм конкретними особами, принаймні одна з яких посідає високу позицію на рівні віцепрезидента Європейського парламенту.

За повідомленням бельгійського видання «The Brussels Times», минулої п’ятниці бельгійська поліція провела обшуки 16 приміщень та здійснила п’ять арештів, при цьому серед затриманих – віцепрезидент Європарламенту, грецька депутат Ева Кайлі (Eva Kaili), яка на період розслідування була усунута від виконання обов’язків.

Як нагадує бельгійське видання, корупційний інцидент трапився під час проведення ЧС 2022 з футболу, під час якого Катар був вимушений захищатися від звинувачень у порушеннях прав людини, зокрема, щодо іноземних працівників.

Фото з сайту lesoir.be

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-