Поліція Косова повідомила про стрілянину на півночі країни

Поліція Косова повідомила про стрілянину на півночі країни

Укрінформ
Косовські серби та поліція країни обмінялися стріляниною в суботу після спалаху напруженості в нестабільній північній частині Косова.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

Поліція повідомила, що барикади призупинили рух, і вони були змушені закрити два пункти пропуску на кордоні між Косово та Сербією. Пізніше силовики сказали, що потрапили під обстріл у кількох місцях поблизу озера, що межує з Сербією. Повідомлень про постраждалих не надходило.

«Підрозділи міліції в порядку самооборони були змушені відповісти з вогнепальною зброєю злочинцям, які отримали відсіч і втекли в невідомому напрямку», – йдеться в повідомленні поліції.

Читайте також: Серби забарикадували дороги в Косово, остерігаючись етнічної ворожнечі

Постріли було чути і в інших місцях на півночі країни.

Ситуація на півночі Косова напружена внаслідок затримання косовською поліцією Деяна Пантича, колишнього працівника косовської поліції, котрого обвинувачують в нападі на виборчу дільницю. Серби на знак протесту проти цього арешту 10 грудня збудували барикади на кількох шляхах, що ведуть до сербських міст. Косовська поліція заблокувала Яринє й Брняк, пункти перетину кордону з Сербією. На шляхах патрулюють сили КФОР й міжнародна поліція.

Президент Сербії Александар Вучич раніше у своєму надзвичайному зверненні заявив, що Белград найближчим часом вимагатиме від міжнародних сил у Косові (КФОР) дозволу розташувати на півночі Косова підрозділи Збройних сил і поліції. Крім того, Вучич у зверненні до громадян піддав різкій критиці Сполучені Штати Америки, Німеччину, Францію й Велику Британію, звинувачуючи їх в тому, що надають підтримку «неіснуючій державі Косово» й нехтують справедливими інтересами Сербії.

Читайте також: Сербія вимагатиме дозволу розташувати військо й поліцію у Косові - Вучич

В чотирьох округах на півночі Косова живуть приблизно 100 тисяч сербів.

Косово проголосило незалежність у 2008 році, а Сербія вважає регіон своєю територією. Незалежність Косова визнає половина держав-членів ООН, включно зі США та більшістю країн ЄС та НАТО. Водночас Україна та Росія не визнають незалежність Косова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-