Бундестаг наступного тижня розгляне визнання Голодомору геноцидом – ЗМІ

Бундестаг наступного тижня розгляне визнання Голодомору геноцидом – ЗМІ

Укрінформ
Бундестаг може визнати Голодомор геноцидом українського народу під час голосування, запланованого на наступну середу, 30 листопада.

Про це пише видання Frankfurter Allgemeine Zeitung, яке має у розпорядженні спільне подання трьох партій урядової коаліції (СДПН, «Зелених» і ВДП), а також найбільшого опозиційного блоку – ХДС/ХСС, передає Укрінформ.

Текст було підготовлено, як зазначається, у день вшанування пам’яті жертв Голодомору, який в Україні завжди відзначають в останню суботу листопада.

Голодомор, який забрав життя мільйонів людей в Україні, відповідає «списку нелюдських злочинів тоталітарних систем, у ході яких були знищені мільйони життів у Європі, особливо в першій половині ХХ ст.», зазначається у проєкті резолюції, підготовленої партіями. Злочин є «частиною нашої спільної історії європейців», йдеться у ньому. Але в Німеччині та Європейському Союзі мало що відомо про цей «злочин проти людяності». Депутати закликають федеральний уряд сприяти поширенню знань про Голодомор і вшанувати пам'ять його жертв.

«Більш ніж будь-коли, у ці дні незаконної агресивної війни росії проти України, яка водночас є нападом на наш європейський порядок миру та цінностей, ми виступаємо за те, щоб більше не було місця для великодержавних прагнень і гноблення в Європі», – йдеться у проєкті тексту резолюції.

У ній зазначається, що в Україні, одночасно зі штучно створеним голодом у селах, у містах відбувалися переслідування інтелігенції «з метою знищення її як носіїв культурної ідентичності». Автори проєкту зазначають, що в той час, як дослідження Голодомору в Україні тривають роками, «авторитарне державне керівництво росії під управлінням володимира путіна нав’язує політику ідеологічної історії, яка перешкоджає розслідуванню сталінських злочинів, у тому числі Голодомору».

«путін слідує жорстокій і злочинній традиції Сталіна. Сьогодні Україна знову під ударом російського терору. Знову насильство і терор мають на меті позбавити Україну засобів до існування та підкорити всю країну», – каже ініціатор резолюції, голова німецько-української парламентської групи в Бундестазі Робін Вагенер, партія «Зелених». Політична кваліфікація Голодомору як геноциду є, за його словами, «сигналом попередження».

Україна роками веде кампанію за визнання Голодомору геноцидом у парламентах країн світу. росія категорично відкидає таку класифікацію, оскільки, за її твердженням, жертвами «великого голоду» в срср на початку 1930-х років стали не лише українці, а й росіяни, казахи, німці Поволжя та представники інших народів. Загалом кількість померлих від голоду в ті роки оцінюється приблизно в сім мільйонів осіб.

Читайте також: Зеленський привітав визнання Голодомору геноцидом парламентами трьох держав

Як повідомлялося, днями з авторською статтею про Голодомор в одній з провідних німецьких газет виступив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який закликав Бундестаг визнати цей злочин.

Україна вже кілька років намагалася добитися визнання Бундестагом Голодомору геноцидом українського народу, відповідна резолюція була підписана та передана в Комітет з петицій. Однак під час обговорень проти виступало МЗС країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-