Євросоюз на рівні міністрів розглядає заходи для стабілізації цін на газ

Євросоюз на рівні міністрів розглядає заходи для стабілізації цін на газ

Укрінформ
Учасники зустрічі у Брюсселі, що проходитиме у форматі надзвичайної Ради міністрів ЄС з питань енергетики, продовжать обговорення заходів зі стабілізації цін на енергетичному ринку Євросоюзу та підвищення безпеки постачання енергоресурсів.

Про це перед початком зустрічі міністрів сказала єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні під час Ради міністрів відбудеться дуже важливе обговорення зусиль ЄС із гарантування безпеки постачання та у вирішені проблеми високої ціни на газ. Я сподіваюся, що країни-члени зможуть досягти політичної згоди щодо спільної закупівлі газу…. Ми матимемо також обговорення щодо пропозиції Єврокомісії із запровадження механізму ринкової корекції (щодо ціни на газ – ред.). Ми запропонували такий механізм на основі мандата, який отримали від Європейської ради, і це надає нам добру основу для дискусії», - наголосила єврокомісар.

За її словами, механізм ринкової корекції ціни на газ є надзвичайним заходом, але ЄС має отримати такий інструмент та бути готовим до його застосування у періоди різкого зростання цін на газ до надзвичайно високого рівня, як це відбулося цьогоріч у серпні.

Читайте також: Єврокомісія оприлюднила механізм для обмеження ціни на газ

Сімсон визнала, що запровадження такого механізму містить певні ризики для ситуації на ринку, тож Єврокомісія пропонуватиме його застосування лише у ситуаціях, коли він буде дійсно необхідним.

Водночас єврокомісар заперечила, що нинішнє підвищення цін на газ пов’язане з оголошеними Єврокомісією заходами ринкового регулювання, зауваживши, що ціни на газ зростають з природних причин після початку опалювального сезону.

«Попередня дискусія засвідчила широку підтримку цих заходів. Політична угода, якої, сподіваюся, ми досягнемо сьогодні, надішле ще один потужний сигнал нашої єдності та рішучості перед фактом цієї (енергетичної) кризи. Ми маємо просуватися далі з їх імплементацією, і у нас немає часу, щоб його марнувати», - додала Сімсон.

Як повідомлялося, напередодні Європейська комісія оприлюднила пропозиції щодо запровадження граничної ціни на газ з метою стабілізації цін на енергетичному ринку. Зокрема, пропонується створити так званий механізм ринкової корекції для захисту бізнесу та домогосподарств ЄС у разі різкого зростання цін на газ.

Запропонований інструмент складається із встановлення «стелі» ціни на закупівлю газу на рівні €275 за мегават/годину, що буде застосуватися на біржах оптової закупівлі газу з урахуванням місячних коливань ціни, якщо ціна оптової закупівлі газу перевищуватиме цей показник у період більш двох тижнів.

Читайте також: Австрія скоротила залежність від російського газу з 79 до 21%

Ще одним тригером для застосування механізму ринкової корекції може стати ситуація, коли ціни на газ на пунктах оптової закупівлі будуть перевищувати ціну на поставки скрапленого газу LNG на €58 протягом принаймні десяти днів торгів у двотижневий період.

Запропонований механізм ринкової корекції доповнює заходи із зниження попиту на газ та із підвищення безпеки постачання шляхом диверсифікації постачальників енергії, що здійснюються на рівні Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-