До бюджету ЄС внесли зміни у зв’язку з агресією проти України

До бюджету ЄС внесли зміни у зв’язку з агресією проти України

Укрінформ
Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку пропозицій Єврокомісії та Ради ЄС щодо внесення змін до бюджету ЄС на 2022 фінансовий рік, які передбачають додаткові заходи для подолання наслідків війни росії проти України та посилення Механізму цивільного захисту ЄС.

Голосування відбулося у Страсбурзі під час пленарного засідання Європарламенту. «За» зміни до бюджету проголосували 539 депутатів, проти – 7, утрималися – 27, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Напередодні проєкт відповідної резолюції, що вносить зміни до бюджету ЄС, ухваленого 24 листопада 2021 року, погоджений на засіданні Комітету ЄП з бюджету.

«Доповнення до бюджету 5/22 пов’язані із фінансуванням нових заходів з посилення європейської оборонної промисловості через Акт спільної закупівлі (EDIRPA), посиленням надзвичайних заходів у рамках харчової ланки Програми Єдиного ринку, збільшенням внесків для Європейського центру з наркотиків та наркоманії, збільшенням адміністративних витрат та пенсій у зв’язку із високою інфляцією», - йдеться у документі.

Резолюція передбачає повернення до бюджету грошей, які не були використані під час реалізації бюджетних програм цього року, зокрема, з транспортної програми ReFuelEU Aviation в рамках так званого Європейського фонду взаємопоєднання.

Бюджетні уточнення передбачають «збільшення купівельної спроможності» службовців ЄС у відповідності до заходів захисту державних службовців, що були прийняті в країнах ЄС на національному рівні. Попередній бюджет передбачав збільшення заробітної плати для таких працівників на 2,5%, починаючи з 1 липня 2022 року. Поправки до бюджету передбачають збільшення цього показника до 6,9%.

Поправки збільшують обсяг видатків для Європейського сільськогосподарського фонду місцевого розвитку (EAFRD) та для програми охорони здоров’я EU4Health на 755 мільйонів євро та на 129,2 мільйона євро відповідно.

Як зазначається, загальне збільшення витратної частини бюджету ЄС після внесення поправок не має перевищувати 3 мільярдів 779 мільйонів євро.

Читайте також: Депутати Європарламенту виступають проти розблокування виділення коштів ЄС Угорщині

Як повідомлялося, після початку російської агресії проти України, а також спровокованого діями кремля сплеску цін на енергію та продовольство, Євросоюз почав здійснювати цілеспрямовані економічні заходи із захисту найбільш вразливих домогосподарств та європейського бізнесу. Зокрема, були застосовані механізми прямої бюджетної підтримки малого та середнього бізнесу з метою збереження їх ліквідності та для пом’якшення економічних наслідків, спричинених війною росії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-