План ЄС щодо збільшення мобільності збройних сил не передбачає їх розміщення у Молдові

План ЄС щодо збільшення мобільності збройних сил не передбачає їх розміщення у Молдові

Укрінформ
Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу заявив, що запропонований Європейською комісією новий План дій для збільшення мобільності збройних сил, який включає зміцнення співробітництва з Молдовою, не передбачає розміщення військ на її території.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NewsMaker.

«Після 24 лютого вся Європа ясно усвідомлює реальність, у якій ми живемо. російська федерація грубо, непоправно порушила всі норми міжнародного права. Всі розуміють, що їм потрібно зміцнювати свою обороноздатність: країни ЄС, сусідні держави – Україна, ми. Молдова (має зміцнювати свою обороноздатність – ред.), тому що ми - перша країна, яка не входить в ЄС, на кордоні з Україною», - зазначив Гросу.

На запитання, чи розглядає влада можливість розміщення військ на території Молдови, спікер парламенту відповів негативно.

«Ні, йдеться про війська, розміщені країнами-членами НАТО в Польщі або Румунії, країнах Балтії. Молдова – нейтральна країна. Не йдеться про розміщення цих збройних сил і засобів на нашій території. Йдеться про країни-члени ЄС, які також є членами НАТО», - уточнив він.

Читайте також: У Молдові порушили кримінальну справу через проліт російських ракет

Раніше 10 листопада Європейська комісія запропонувала новий План дій для збільшення мобільності європейських збройних сил, який включає зміцнення співробітництва з НАТО та партнерами, в тому числі з Молдовою.

Як уже повідомлялося, 24 лютого росія почала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-