У Латвії триває демонтаж останнього великого пам'ятника радянській армії

У Латвії триває демонтаж останнього великого пам'ятника радянській армії

Фото, відео
Укрінформ
У місті Резекне, на сході Латвії, з ранку середи розпочався демонтаж пам'ятника радянським «солдатам-визволителям».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на національного мовника LSM.

Роботи з демонтажу пам'ятника радянським солдатам, відомого тут як «Альоша», розпочалися о 5-й годині ранку. Близько 8.30 скульптуру зняли з постаменту. Станом на денний час йдуть роботи з демонтажу основи монумента. Пам'ятник обнесений парканом, чергують поліцейські. Обстановка на місці спокійна. Рух пішоходів на сусідній вулиці Латгалес не обмежений.

Демонтаж великого пам'ятника радянській армії у Латвії / Фото: Renāte Lazdiņa/Latvijas Radio

Заклика від керівництва міста попрощатися з пам'ятником, як це напередодні сталося під час демонтажу пам'ятника в Даугавпілсі (і що спричинило невеликі заворушення), не надходило.

Напередодні мер Резекне Олександр Барташевич лише заявив, що демонтаж «Альоші» — це "велика помилка для держави", яку не підтримує більшість жителів міста. Він також висловив думку, що «у нас достатньо цивілізовані люди, щоб прийняти це». У своєму відеозверненні у Фейсбуці мер закликав не «провокувати поліцію» та «поводитися гідно» під час демонтажу.

Пам'ятник червоноармійцям, що демонтується, був встановлений 1976 року. Його створили скульптори Отто Калейс та Оярс Сіліньш.

Читайте також: Глава МЗС Латвії відреагував на проросійські заяви мера Даугавпілса про Крим і Бучу

Тема знесення пам'ятників стала особливо актуальною у Латвії після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

У парку Перемоги у столичній Ризі з 22 серпня розпочатий демонтаж великого монумента «визволителям», 25 серпня був знесений головний елемент меморіалу – 79-метровий обеліск. Наприкінці жовтня був демонтований пам'ятник «Захисникам Лієпаї 1941 року». У ніч на 31 жовтня знесли два радянських пам'ятника в Даугавпілсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-