ЄС укладає нові угоди у сфері виробництва «зеленої» енергетики з Єгиптом, Казахстаном та Намібією

ЄС укладає нові угоди у сфері виробництва «зеленої» енергетики з Єгиптом, Казахстаном та Намібією

Укрінформ
Ключовим фактором для боротьби проти кліматичних змін та зменшення їх шкідливих наслідків, а також для досягнення більшої енергетичної незалежності є масовані інвестиції в розвиток поновлювальних джерел енергії.

Про це сьогодні у Єгипті під час виступу на Кліматичній конференції ООН СОР27 заявила президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн.

Повний відеозапис її виступу оприлюднений на мультимедійному порталі ЄС.

«Глобальна криза викопного пального має стати фактором, що змінить правила гри… Відповіддю Європи є стратегія RePowerEU. Ми не лише скорочуємо залежність від російського викопного пального, але, поряд з цим, масивно збільшуємо обсяг поновлювальних джерел. Додаткова спроможність Європейського Союзу у поновлювальній енергетиці цього року збільшиться більш ніж вдвічі до 50 гігаватів. Якщо ми прискоримося, то наступного року зможемо досягти нового рекорду за всі часи, - виробити більше як 100 гігаватів додаткових поновлювальних спроможностей», - наголосила президент Єврокомісії.

Читайте також: Експерт з енергетики не бачить передумов для блекауту в Києві

«Ми знаємо, що кожна кіловат/година електроенергії, яку ми генеруємо з використанням поновлювальних джерел, таких як сонце, вітер та зелений водень, є не лише добрим для клімату, але також є добрим для незалежності та для безпеки нашого енергопостачання», - додала Урсула фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що у лютому, саме у той тиждень, коли росія вдерлася в Україну, IPCC (Міжурядова група експертів з питань змін клімату – ред.) зробила шокуюче попередження для міжнародного співтовариства: клімат змінюється швидше, ніж людство встигає адаптуватися до таких змін. Тож світ, наголосила президент Єврокомісії, повинен діяти краще та швидше у впровадженні кліматичної політики.

Урсула фон дер Ляєн висловила переконання, що у цьому вимірі «Глобальний Південь» має значні невикористані ресурси. Саме тому Європейський Союз укладає нові партнерства у сфері виробництва «зеленого» водню з Єгиптом, з Намібією, з Казахстаном, підтримує зусилля у декарбонізації економіки у таких партнерів як В’єтнам та Південна Африка. Все це є також внеском ЄС у досягнення Паризьких кліматичних цілей.

Читайте також: Шольц пообіцяв цільову підтримку країнам, які найбільше постраждали від зміни клімату

«Ми зменшимо викиди парникових газів принаймні на 55 відсотків до 2030 року, і це закріплено у законодавстві. Для того, щоб відповідати цьому пакету «55», ми запровадили найбільш амбітну регуляторну систему у світі. Ми закликаємо всі країни, які є головними забруднювачами довкілля, також збільшити свої амбіції у цьому вимірі», - сказала президент Єврокомісії.

Вона окремо наголосила на необхідності підтримки в процесі адаптації до кліматичних змін країн, що розвиваються, оскільки саме вони найбільше страждають від більш жорсткого клімату.

«Ми закликаємо наших партнерів на «Глобальній Півночі» наростити свої зусилля та обсяги кліматичного фінансування для «Глобального Півдня». «Команда Європи» робить в це свій справедливий внесок, та взяла на себе зобов’язання в обсязі 100 мільярдів доларів. Другий рік поспіль ми перевищуємо 23 мільярди євро (у такому фінансуванні), попри пандемію COVID-19, не зважаючи на російську війну. Велика частина нашого кліматичного фінансування вже надходить на цілі адоптації. Тож, це можна зробити. Ми закликаємо інших також збільшити внески», - підкреслила Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Огидна війна путіна в Україні є приводом швидко діяти проти зміни клімату — Сунак

Як вже повідомляв Укрінформ, у Єгипті, в місті Шарм-ель-Шейх відбувається міжнародна кліматична конференція СОР-27 під егідою ООН.

ЄС оголосив про зобов’язання досягти кліматично нейтральної економіки до 2050 року, а також зменшити шкідливі викиди в атмосферу принаймні на 55 відсотків до 2030 року. Ця мета закріплена у законодавстві ЄС, та передбачає комплекс організаційних, регуляторних та технологічних заходів для досягнення поставлених цілей та для пріоритетного розвитку «зеленої» економіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-