Четвертий в історії саміт Ради Європи відбудеться у травні

Четвертий в історії саміт Ради Європи відбудеться у травні

Укрінформ
Комітет міністрів Ради Європи на сьогоднішньому засіданні ухвалив рішення про проведення саміту глав держав та урядів Ради Європи 16-17 травня у Рейк'явіку (Ісландія).

Про це повідомляє пресслужба Ради Європи, передає Укрінформ.

Зазначається, що це буде лише четвертий саміт за 73-річну історію організації.

Рішення скликати саміт було прийнято після звіту, представленого аналітичною Групою високого рівня у жовтні під головуванням колишнього президента Ірландії Мері Робінсон, до складу якої входять провідні політичні діячі з усієї Європи. Група сформулювала тридцять рекомендацій, як Раді Європи ефективно реагувати на виклики, пов’язані з війною в Україні, шляхом подвоєння інвестицій у просування демократії, прав людини та верховенства права.

Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені, прем’єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір та генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич привітали рішення щодо саміту.

«Від початку головування Ірландії в Комітеті міністрів у травні я закликав до проведення саміту 46 голів держав і урядів РЄ, щоб відповісти на виняткові виклики, пов’язані з війною в Україні», - сказав Ковені.

За його словами, в Ірландії вважають РЄ «совістю Європи», і ще ніколи Європа так її не потребувала.

Своєю чергою прем’єр-міністр Ісландії, яка 9 листопада перебирає головування у РЄ, підкреслила, що Рада Європи - як найстаріша та найбільша загальноєвропейська організація на континенті - має відіграти вирішальну роль у захисті прав людини, демократії та верховенства права в регіоні.

«Разом ми маємо забезпечити, щоб Рада Європи відповідала нинішнім і майбутнім викликам та очікуванням майбутніх поколінь», - наголосила Якобсдоттір.

Генеральний секретар РЄ Марія Пейчинович-Бурич підкреслила, що рішення про проведення четвертого саміту глав держав і урядів РЄ є виправданим і своєчасним. «Саміт стане можливістю для всіх наших держав-членів підтвердити відданість цінностям, які лежать в основі демократичної безпеки, в той час, коли наш континент зазнає швидких змін», - заявила вона.

Читайте також: Корнієнко закликав максимально присвятити Україні четвертий саміт Ради Європи

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні Парламентська асамблея Ради Європи закликала лідерів держав-членів РЄ провести саміт з пріоритетним порядком денним щодо підтримки України та відповідальності росії за воєнну агресію.

Фото: www.coe.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-