На кліматичному саміті в Єгипті пролунали невтішні прогнози

На кліматичному саміті в Єгипті пролунали невтішні прогнози

Доповідь
Укрінформ
Всесвітня метеорологічна організація ООН (ВМО) підтвердила, що останні вісім років були найтеплішими за всю історію спостережень.  

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ООН, про це йдеться у доповіді «Стан глобального клімату у 2022 році».

«Зараз ми маємо настільки високий рівень вуглекислого газу в атмосфері, що нижня межа в 1,5 градуса, передбачена Паризькою угодою, навряд чи досяжна», - сказав глава ВМО Петтері Таалас, представляючи доповідь у Шарм-ель-Шейху в Єгипті, де стартував щорічний саміт ООН з питань зміни клімату COP27.

За його словами, танення льодовиків уже не зупинити. Воно триватиме сотні, якщо не тисячі років, що матиме серйозні наслідки. Також зазначається, що рекордних рівнів сягнув уміст в атмосфері вуглекислого газу, метану і закису азоту – трьох основних парникових газів.

В Альпах середня товщина снігового покриву зменшилася на 3-4 метри, а у Швейцарії за літній сезон уперше в історії спостережень розтав весь сніг. Від початку століття обсяг льодовиків у цій країні скоротився більш як на третину.

Читайте також: У Єгипті стартує кліматичний саміт COP27

У дослідженні детально розглядаються наслідки як посух, так і надмірних опадів. Кенія, Сомалі та Ефіопія стикаються з неврожаєм через брак дощів, тоді як понад третину території Пакистану влітку було затоплено внаслідок рекордних опадів, через що 8 млн осіб мусили залишити домівки.

На початку року Північна Африка протягом двох місяців потерпала від циклонів. У вересні ураган «Ян» завдав значних руйнувань і призвів до людських жертв на Кубі та в американській Флориді.

Значна частина Європи зазнала екстремальної спеки. У Великій Британії 19 липня було встановлено національний рекорд: температура вперше перевищила 40 градусів. Це супроводжувалося тривалою руйнівною посухою та лісовими пожежами.

Читайте також: Жовтень у Києві був одним із найтепліших за понад 140 років

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш уже назвав доповідь ВМО «хронікою кліматичного хаосу», у якій докладно описується катастрофічна швидкість зміни клімату.

Додамо, що Гутерреш має намір представити на конференції план дій, спрямований на досягнення системи раннього запобігання «для захисту людей і громад у всьому світі» протягом наступних п’яти років.

Фото: EPA-EFE/REX/Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-