У ЄС закликали Косово і Сербію утриматися від дій, які можуть призвести до зростання напруги

У ЄС закликали Косово і Сербію утриматися від дій, які можуть призвести до зростання напруги

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель висловив глибоке занепокоєння останнім розвитком подій у Косово.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Високого представника ЄС, що оприлюднена на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Останні події у відносинах між Косово і Сербією піддають ризику роки важкої роботи та всі здобутки, що були досягнуті завдяки Діалогу між Белградом та Приштиною за сприяння ЄС, та загострюють ситуацію з безпеки у цьому регіоні та за його межами. Європейський Союз закликає обидві сторони утриматися від будь-яких односторонніх дій, які можуть призвести до подальшого зростання напруги», - йдеться у документі.

Високий представник ЄС наголосив, що вихід косовських сербів з офіційних інституцій Косова не принесе рішення для існуючих суперечностей, але несе потенціал для подальшої ескалації. Сербія та косовські серби мають поважати власні зобов’язання в рамках Діалогу та повернутися до виконання обов’язків у інституціях Косово, включаючи підрозділи поліції, судові та місцеві адміністрації.

Водночас ЄС знову закликав владу в Косово без зволікань виконати власні зобов’язання, що означає невідкладне продовження термінів для процесу перереєстрації автомобілів та призупинення будь-яких штрафних санкцій проти володарів авто із сербськими номерними знаками, що містять літери KM. Проблема дозволів на такі номери може бути врегульована між сторонами в рамках Діалогу.

ЄС також закликав Косово негайно розпочати процес створення сербських громадських асоціацій/спільнот у муніципалітетах, де серби складають більшість населення. Такі дії були затверджені в рамках Брюссельської угоди між Белградом та Приштиною, та рішенням Конституційного суду у Косово, тож створення таких громадських структур є правовим зобов’язанням Косовської влади.

«Сторони несуть відповідальність за підтримання миру й стабільності. Будь-які дії, на кшталт спалювання автомобілів або риторика залякування, що можуть спричинити зростання напруги, є неприйнятними, та призведуть до відповідних дій з боку міжнародного співтовариства. У тісній координації з силами НАТО/KFOR та з поліцією Косова, Місія ЄС із верховенства права (EULEX) готова до підтримання стабільності на місцях... EULEX та KFOR будуть продовжувати підтримувати безпеку та порядок, відповідно до власних мандатів», - підкреслив Боррель.

Як повідомляв Укрінформ, у Белграді відбулася надзвичайна сесія Кабінету міністрів за участю президента Александра Вучича. Після цього представники сербів почали залишати владні інституції Косова: парламент, органи правосуддя, поліцію та місцеві органи влади в чотирьох округах краю. Таким чином серби висловили протест проти рішення косовської влади, згідно з яким всі громадяни Косова з 1 листопада мають змінити сербські реєстраційні номери своїх автомобілів на косовські.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-