ЄС не має вибачати росії будь-які спроби втручання у справи Західних Балкан - Боррель

ЄС не має вибачати росії будь-які спроби втручання у справи Західних Балкан - Боррель

Укрінформ
Європейський Союз має активно сприяти підвищенню стійкості та зміцненню миру серед країн Західних Балкан, та не вибачати росії будь-які спроби втручатися в економічне або політичне життя цього регіону, майбутнє якого тісно пов’язано із ЄС.

Про це сьогодні у німецькому Мюнстері, де відбувається зустріч міністрів закордонних справ «Групи семи», заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Високий представник ЄС прибув на зустріч міністрів G7 з Берліну, де щойно відбувся важливий саміт Західних Балкан в рамках так званого Берлінського процесу.

«Є два слова, які характеризують те, що має відбуватися на Західних Балканах. Перше слово це «стійкість», а друге – «возз’єднання». Ми маємо запобігти впливам росії на Західних Балканах. Ми не маємо вибачати росії будь-які спроби втручатися у політичне та економічне життя Західних Балкан. Тому що майбутнє Західних Балкан пов’язано із Європейським Союзом», - наголосив Жозеп Боррель.

Читайте також: Руйнуючи Україну, путінська росія скоює воєнний злочин - Боррель

Він нагадав, що вчора БР ООН одноголосно відновила мандат військової місії ЄС Алтея у Боснії і Герцеговині. Ця операція, за словами Борреля, є проявом рішучості ЄС у забезпеченні миру та стабільності у регіоні Західних Балкан.

«ЄС має продовжувати залучення, щоб підвищити стійкість Західних Балкан як з економічної точки зору, так і з точки зору політичної стабільності, здатності протистояти дезінформації, кібернетичним атакам та гібридним загрозам. Ми маємо, по-друге, працювати з ними (Балканськими країнами – ред.), щоб допомогти подолати спадщину минулого, сприяти процесам возз’єднання між ними», - додав Високий представник ЄС.

Читайте також: Нестачу продовольства у світі спричинили не санкції, а агресія рф проти України – Боррель

Як вже повідомлялося, сьогодні у німецькому місті Мюнстер відбувається зустріч міністрів закордонних справ G7, однією з головних тем якої стала ситуація, що склалася в Європі та у світі внаслідок агресивної війни росії проти України.

ЄС розглядає весь регіон Західних Балкан як такий, що має перспективу входження до ЄС, та активно допомагає країнам регіону з у вирішенні завдань соціального та економічного розвитку, а також сприяє відновленню політичного діалогу між Белградом (Сербія) та Приштиною (Косово).

Читайте також: Шольц виступає за пришвидшення вступу балканських країн у ЄС

У 2004 році Європейський Союз започаткував операцію Алтея (Althea або EUFOR) в Боснії і Герцеговині, замінивши попередні операції IFOR під егідою ООН та пізніше – SFOR під егідою НАТО, головним завданням яких було виконання так званих Дейтонських мирних угод 1995 року.

Останнім часом в регіоні підвищила активність російська федерація, яка намагається грати на етнічних суперечностях та на важкій спадщині країн регіону, які пройшли через жорстоку війну після розпаду колишньої Югославії.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-