Латвія продовжила режим надзвичайної ситуації на кордоні з білоруссю

Латвія продовжила режим надзвичайної ситуації на кордоні з білоруссю

Укрінформ
Кабінет міністрів Латвії в середу підтримав збереження режиму надзвичайної ситуації на територіях, які межують з білоруссю, до 10 лютого наступного року.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на LSM.

Через потік мігрантів, які йдуть з боку білорусі, надзвичайну ситуацію в самоврядуваннях, які межують з нею, оголосили 11 серпня минулого року. У цьому ж листопаді спливає термін чергового продовження цього режиму. МВС Латвії ж запропонувало продовжити його знову і, як повідомляється, уряд його підтримав: до 10 лютого в Лудзенському, Краславському, Аугшдаугавському краях та Даугавпілсі збережеться НС.

Рішення не було одностайним, бо Міністерство юстиції країни виступало проти продовження. Відомство вважає, що для нього немає правової основи, оскільки НС — це особливий тимчасовий режим, а в перелічених самоврядуваннях він діє вже більше року, тобто досить тривалий термін, щоб виправити «звичайне» нормативне регулювання, якщо воно в нинішньому вигляді не дозволяє забезпечити недоторканність кордонів країни та запобігти нелегальній міграції.

Читайте також: росія розмістила у білорусі три носії ракет «Кинжал»

На це прем'єр-міністр Криш'яніс Каріньш зауважив, що аргументи Мін'юсту зрозумілі, тому наступному міністру внутрішніх справ може бути доручено дійсно змінити нормативну базу так, щоб не треба було знову і знову продовжувати НС.

Як повідомлялося, зараз на кордоні з білоруссю триває будівництво паркану. У середині жовтня були готові 14 км, ще на 40 км йшло будівництво, а загальна довжина латвійсько-білоруського кордону 1 173 км.

Читайте також: Латвія відправила в Україну гуманітарний вантаж - дизельні генератори і продукти

У нещодавній доповіді організації з прав людини Amnesty International стверджується, що біженців і мігрантів на кордоні Латвії довільно затримують, катують і змушують «добровільно» повертатися до своїх країн. МВС і Прикордохорона ці звинувачення категорично заперечують. Омбудсмен Юріс Янсонс ще в серпні заявляв, що твердження Amnesty International про жорстоке поводження з мігрантами на латвійському кордоні брехливі.

У серпні ж у листі, адресованому міністру внутрішніх справ Латвії, комісар з прав людини Ради Європи Дуня Міятович висловила стурбованість у зв'язку з повідомленнями про жорстоке поводження латвійських прикордонників з мігрантами на білоруському кордоні.

Фото з сайту lsm.lv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-