В Угорщині на антиурядові протести вийшли тисячі людей - вимагали відставки Орбана

В Угорщині на антиурядові протести вийшли тисячі людей - вимагали відставки Орбана

Укрінформ
Тисячі угорців, зокрема вчителі та студенти, пройшли в неділю через Будапешт на знак протесту проти уряду, вимагаючи підвищення заробітної плати для вчителів та стримування інфляції. 

Про це передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

Протестувальники, рухаючись по мосту через Дунай, тримали плакати «Орбане, геть!», «Без учителів немає майбутнього!»

Учасники акції заявили, що уряд виплачує мізерні зарплати вчителям, тоді як інфляція в Угорщині у вересні перевищила 20% і продовжує зростати.

Читайте також: Європа успішно протистоїть російському енергошантажу: вартість ресурсів знижується

У неділю, 23 жовтня, країна відзначала річницю повстання 1956 року проти радянської влади. У цей день раніше Орбан заявив, що наступний рік буде пов'язаний з проблемами через війну в Україні.

«Війна на сході й економічна криза на заході…» - сказав він своїм прихильникам, вказавши на причини кризи, під час виступу в місті Залаегерсеґу. При цьому, за його словами, у ЄС спостерігається «фінансова криза й економічний спад».

«У 1956 році ми дізналися, що у важкі часи необхідна єдність... Ми збережемо економічну стабільність, у всіх буде робота, ми зможемо захистити схему стримування цін на енергоносії, і сім'ї не будуть залишені на самоті», - виголосив прем’єр.

Читайте також: Угорщина в ООН: Україна має право на звільнення своїх територій

Обмеження цін у рахунках за газ та електроенергію було ключовим елементом політики Орбана, але витрати на цю схему різко зросли через стрімке подорожчання енергоносіїв. Уряд з 1 серпня був змушений скасувати верхню межу для домогосподарств з високим споживанням.

На початку жовтня форинт упав до рекордно низького рівня, що змусило центральний банк в екстреному порядку підвищити процентні ставки.

Фото: PAP/EPA/Peter Lakatos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-