Європа успішно протистоїть російському енергошантажу: вартість ресурсів знижується

Європа успішно протистоїть російському енергошантажу: вартість ресурсів знижується

Укрінформ
ЄС готується до заборони морських постачань вуглеводнів з рф та обговорює можливість обмеження цін на російські нафту і газ

Ціни на газ у Європі за місяць знизилися фактично вдвічі. Це дозволяє країнам, які не встигли накопичити достатньо ресурсу на зиму, відносно вигідно поповнювати запаси. Хоча європейські газові сховища вже й так заповненні на понад 90%. Тож дедалі більше держав констатують: разом Європі вдається успішно протистояти російському газовому шантажу. Також в ЄС дискутують про встановлення граничних цін на російські нафту і газ. Адже є й ті, хто не готовий позбавити державу-агресора частини її доходів... 

Укрінформ аналізує ситуацію, що склалася на європейському газовому й світовому нафтовому ринках на початку опалювального сезону. 

На газпромі світ клином не зійшовся: альтернативні потоки палива до ЄС збільшуються

Незважаючи на припинення помпування російського газу Північним потоком-1, обмеження постачань через ГТС України й показові “покарання” окремих країн, яким газпром час від часу припиняє продавати ресурс, Європі вдалося подолати дефіцит “блакитного палива”. Підземні сховища майже заповнені до зими, жодних перебоїв з поточними постачаннями немає. Допомогли нарощування видобутку в Норвегії та в інших країнах Північної Європи, а також домовленості про додаткові постачання ресурсу з Алжиру, Близького сходу і США. 

Лише біля узбережжя Іспанії, за даними аналітиків, зараз чекають на розвантаження понад три десятки танкерів зі скрапленим природним газом, черга до регазифікаційних терміналів розписана щонайменше на два тижні. Загалом же в Європі перебувають на рейді щонайменше 70 суден зі скрапленим паливом, ще десятки танкерів завантажуються в країнах видобутку чи перебувають у дорозі. 

Отже, європейці будуть з “блакитним паливом”, що радує. З іншого боку, є ризик, що власники вантажу почнуть шукати для розвантаження альтернативні порти за межами Європи. Бо, приміром, національний оператор газової мережі Іспанії Enagas заявив про можливу відмову прийняти стільки танкерів - через брак потужностей на терміналах.

Тим часом подолання дефіциту ресурсу в комплексі з теплою погодою на південному заході і в центрі Європи, вжитими заходами з енергозбереження та заміщення газу в енергобалансі європейських країн уже призвело до суттєвого цінового відкату. Про колишні $2,5-3 тисячі та навіть більше за тисячу “кубів” вже не йдеться. Цього тижня біржові ціни на газ знизилися до $1100-$1300 за тисячу кубометрів. А в Іспанії, куди активно підвозять СПГ й де немає загроз холодної зими, ціни взагалі опустилися до $700. 

За словами голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн, країнам ЄС вдалося значно зменшити залежність від російського газу швидше, ніж планувалося. “Коли в березні ми запропонували план відмови від імпорту вуглеводнів з росії, Європа дуже сильно залежала від російського газу. Тоді ми вважали, що потрібно кілька років на те, щоб замістити цей газ. Але факт такий: нам знадобилося лише вісім місяців для того, щоб замістити дві третини необхідного ресурсу”, – наголосила вона, виступаючи на пленарному засіданні Європарламенту. 

Водночас єврочиновниця визнала, що наслідками цих зусиль стала не лише поява альтернативи газпромівському ресурсу, а й значне подорожчання “блакитного палива” для споживачів, що є неабияким викликом для керівництва європейських держав.  

Повідомляється, що загальний рівень заповненості газосховищ у Європі перевищив 92%. А в Німеччині, яка була одним із найбільших споживачів російського газу, сховища заповнені вже на 96%.

Виступаючи в Бундестазі, канцлер ФНР Олаф Шольц запевнив, що його країна повністю позбулася залежності від російських енергоносіїв й добре підготувалася до зими.

"Ця росія при путіні більше не є надійним торговельним партнером. путін сподівався шантажувати нас відключенням газу. Але й тут він помилився... Разом ми переживемо зиму", - переконаний Шольц. Німецький канцлер розповів, що країна почала отримувати газ із Франції, готує до запуску перші термінали для приймання скрапленого газу, уклала нові контракти на постачання палива, а також ухвалила рішення про продовження експлуатації атомних станцій і тимчасове повернення до використання вугілля.

Також, за даними дослідження, проведеного аналітичними центрами E3G та Ember, Євросоюз, нарощуючи відновлювану генерацію, цьогоріч зміг додатково заощадити на 11 мільярдів євро більше, ніж торік. Таким чином, завдяки альтернативній енергетиці держави Європи з початку року замістили до 70 мільярдів “кубів” газу, скоротивши витрати на його закупівлю загалом майже на 100 мільярдів євро. Адже, згідно з даними дослідження, із березня сонячна та вітрова енергетика виробили чверть електроенергії в ЄС. Це також допомогло пом'якшити наслідки зменшення через посуху виробництва гідроелектроенергії та скорочення атомної генерації, викликане технічним обслуговуванням і низкою збоїв в роботі АЕС у Франції.

Лише в сусідній Польщі з початку агресії рф змогли наростити виробництво вітрової та сонячної електроенергії майже на 49%. Аналітики роблять висновок: війна в Україні та підвищення цін на викопне паливо прискорили енергетичний перехід Європи. 

Позбавленню від російської “газової голки” радіють не всі... 

Безумовно, більшість європейських лідерів задоволені невідворотними змінами, які прискорила російська агресія проти суверенної України. Цього тижня Єврокомісія підготувала нові пропозиції з подолання дефіциту природного газу. Йдеться про спільні закупівлі “блакитного палива” (не менше 15% для заповнення сховищ) для подолання проблеми високих цін і зменшення ризику того, що країни-члени конкуруватимуть за ресурс між собою на світовому ринку.

Також пропонують затвердити новий ціновий орієнтир для скрапленого природного газу до березня 2023 року, розробити механізм коригування  цін для встановлення динамічного цінового ліміту для угод на нідерландській газовій біржі TTF, що є орієнтиром для біржових цін на газ по всій Європі. Це допоможе запобігати екстремальним стрибкам вартості палива. Окремо йдеться про створення механізму розподілу газу для держав-членів ЄС, які постраждали через дефіцит.

“У поєднанні з уже узгодженими заходами для скорочення попиту на газ та електроенергію, зберігання газу й перерозподілу надлишкових прибутків енергетичного сектору нові кроки сприятимуть підвищенню стабільності на європейських газових ринках цієї зими та в подальшому", – вважають в Єврокомісії. 

Але в питаннях консолідації цивілізованого світу у протистоянні енергетичному шантажу з боку рф не обходиться й без “ложки дьогтю” — від тих, хто прагне умиротворити російського диктатора чи й не приховує, що належить до “друзів путіна”. Скажімо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вкотре розкритикував політику ЄС в енергетичній сфері. Цього разу він висловив незадоволення згаданою ідеєю налагодження спільних закупівель “блакитного палива”.

"Останній план Брюсселя щодо спільних закупівель газу нагадує мені час, коли ми разом купували вакцини. Повільно і дорого. Я очікую масштабних дебатів на майбутній Європейські раді", - наголосив Орбан. Очевидно, влада Угорщини знову розраховує на подачку від кремля - пільгову вартість російського газу для своєї країни — за лояльність до путіна. 

Ще один тривожний для нас дзвіночок — підтвердження президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом домовленостей з путіним про створення в Туреччині газового хаба. Зрозуміло, що в такому проєкті Анкара має і свій фінансовий інтерес, засуджувати за що її ми не можемо. Водночас інтенсифікація продажу російського палива за цим маршрутом знову підвищить рівень залежності ЄС від газпромівського ресурсу. А це означатиме, що Європа швидко втратить здобутки, досягнуті ціною надзусиль в умовах нинішнього російського енергетичного шантажу. 

Нафтовий ринок в очікуванні обмежень постачань з рф

Упродовж останніх місяців на ринку нафти переважає тенденція до цінового зниження. Що, поміж іншого, зменшує прибутки держави-агресора, яка щодня заробляє на “чорному золоті” сотні мільйонів доларів. Водночас, з огляду на надзвичайну чутливість ринку та миттєву реакцію (часто — спекулятивну) на будь-які політичні події й заяви, а також на сигнали від експортерів та великих споживачів, не обходиться й без періодичних цінових сплесків. Щось подібне відбувається зараз: цього тижня ресурс дорожчає на тлі повідомлень про ймовірне відновлення попиту в КНР.

Приміром, у четвер ціни на нафту зросли приблизно на $1 за барель. Експерти пояснюють це ймовірними планами Пекіна скоротити тривалість карантину для людей, котрі приїжджають в країну, із нинішніх 10 до 7 днів. Схоже, у Піднебесній, яка є найбільшим імпортером сирої нафти у світі, можуть послабити й інші коронавірусні обмеження. Підвищення провокують і оптимістичні оцінки щодо відновлення прибутків американських компаній та зростання фондових ринків.

Грудневі ф'ючерси - зобов’язання поставити ресурс у грудні - на нафту Brent  (еталонна марка нафти, видобута в Північному морі) подорожчали до $93,25 за барель. Вартість листопадових постачань нафти WTI (ресурс, видобутий в американському Техасі) зросла майже до $87, грудневих  — до $86. Російська ж марка експортної нафтової суміші Urals торгується приблизно по $72 за барель.               

Надалі, за прогнозами аналітиків, збережуться різноспрямовані впливи на цінову ситуацію. На зниження вартості ресурсу гратимуть поступове нарощування запасів сирої нафти у США та рішення Джо Байдена про додаткове вивільнення взимку 15 мільйонів барелів “чорного золота” зі стратегічних резервів. На підвищення — рішення ОПЕК+ про скорочення видобутку на 2 мільйони барелів на день, пожвавлення економічної активності в КНР, а головне — наближення 5 грудня, коли почне діяти заборона ЄС на морські постачання нафти з рф, і 5 лютого, відколи діятиме ембарго на перевезення морем російських нафтопродуктів. 

Паралельно держави “Великої сімки” готуються запровадити обмеження цін на нафту, що постачається із рф. План обмежень передбачає відмову у страхових, фінансових, брокерських, навігаційних та інших послугах для нафтових вантажів, вартість яких перевищуватиме максимально встановлену ціну на нафту і нафтопродукти. Щоправда, саму граничну ціну ще не визначили. Сподіватимемося, з остаточним рішенням не затягуватимуть.                                                                                                                 

При цьому обмеження цін на продаж російської нафти не впливатиме на інших виробників - членів ОПЕК+, - запевнили в Міністерстві фінансів США. Очікується, що надання таких гарантій допоможе послабити розбіжності між Сполученими Штатами Америки й Саудівською Аравією, провідним експортером нафти і фактичним лідером ОПЕК+. Як відомо, саме через плани обмеження цін картель де-факто підтримав росію й оголосив минулого тижня про скорочення видобутку на 2 мільйони барелів на день, що й призвело до нинішнього зростання нафтових котирувань. 

Необхідним для нас кроком, який обмежить потік нафтодоларів для продовження кремлівської агресії проти України, було б і приєднання до західних санкцій інших держав, які все ще продовжують активно імпортувати вуглеводні з росії, а іноді, користуючись моментом та пропонованими рф знижками, навіть нарощують закупівлі. Показовим тут може виявитися приклад Індії, яка нині є другим за обсягами імпортером російської нафти. Маємо перший позитивний сигнал: цими днями міністр нафти Індії Хардіп Сінгх Пурі повідомив, що країна розгляне пропозицію західних держав запровадити обмеження ціни на закупівлю нафти з рф. Хоча фахівці наголошують: деякі індійські компанії вже законтрактували постачання російської нафти у грудні, без жодних цінових обмежень. 

До речі, минулого тижня середньодобовий обсяг морського експорту російської сирої нафти збільшився проти попереднього тижневого періоду на 7,1% — до 3,15 млн барелів. За даними  Bloomberg, три країни (Китай, Індія та Туреччина), які допомогли москві зберегти експорт сирої нафти після вторгнення рф в Україну, схоже, повертаються на ринок, а Туреччина відіграє провідну роль в останніх закупівлях. Загалом протягом тижня російські морські нафтові порти й термінали завантажили 30 танкерів проти 28 тижнем раніше. 

Тим часом Моніторингова група “Інституту Чорноморських стратегічних досліджень” та редакція BlackSeaNews звертають увагу на ще одну проблему, з розв’язанням якої цивілізованому світу варто було б поспішити. Після запровадження повного ембарго на сиру нафту та нафтопродукти з портів РФ у Чорному та Азовському морях судновласники з країн "ЄС+" мають бути готовими знайти нову роботу (замовлення) для 95 танкерів. Це переважно стосується судновласників із Греції, частка яких у складі цього танкерного флоту становить 80% (76 танкерів).

Україна потроїла імпорт газу з Європи

А що ж у нас? Запаси газу в підземних сховищах України нині становлять 14,2 млрд кубометрів. Про це під час дискусії в Energy Club повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко. Він запевнив, що наші підземні газосховища на 100% готові до опалювального сезону.

За словами посадовця, за звичайних умов і поточних обсягів власного видобутку, для проходження опалювального періоду вистачило б і вже накопичених запасів. Але, з огляду на спровоковані масованими ворожими атаками проблеми в електроенергетиці, найімовірніше, країні буде потрібний додатковий імпорт.

"Є зараз проблеми в електроенергетиці. Варто очікувати, що вони будуть і взимку, тому розуміємо, що потрібні додаткові обсяги для енергетиків, і їх, швидше за все, необхідно буде імпортувати", – пояснив Вітренко.

І, за даними Оператора ГТС України, з 15 жовтня, користуючись зниженням цін на європейських хабах, наша країна утричі збільшила імпорт природного газу з Європи. Якщо 14 жовтня заявка на надходження газу із європейського напрямку становила приблизно 3 млн кубометрів, то на 15-16 жовтня вона збільшилася до 9,4-9,5 млн “кубів”.                                   

Якщо тенденція до зниження цін збережеться, маємо надію, що Україна зможе закачати вдосталь газу на зиму – навіть з урахуванням викликів, пов’язаних із методичним нищенням росією нашої енергетичної інфраструкутри.

Владислав Обух, Валентин Марчук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-