ЄС запровадив нові санкції проти Ірану

ЄС запровадив нові санкції проти Ірану

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн Євросоюзу ухвалили рішення запровадити обмежувальні заходи проти 11 осіб та 4 установ Ірану, причетних до загибелі іранської правозахисниці Маші Аміні та до репресій проти учасників акцій протесту, що відбулися у відповідь на цю подію.

Про це сьогодні в Люксембурзі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні Рада ЄС ухвалила обмежувальні заходи проти 11 осіб та 4 установ, які причетні до смерті Маші Аміні та до репресій проти учасників мирних протестів. Якщо буде необхідно, ми готові надалі розширити цей перелік. Я закликав владу Ірану негайно припинити насильство та звільнити всіх затриманих, дозволити нормальну роботу інтернету та обмін інформацією», - сказав Боррель.

Як йдеться у повідомленні щодо цього рішення Ради ЄС, оприлюдненому на сайті Європейської ради, до переліку увійшли представники так званої «поліції моралі» Ірану, а також керівники місцевих відділів поліції, що вдалися до жорстоких репресій проти демонстрантів, які вийшли на вулиці на знак протесту у зв’язку із загибеллю іранської правозахисниці. До санкційного списку включено також міністра інформації та комунікаційних технологій Ірану, який несе відповідальність за відключення інтернет-послуг.

Читайте також: Кулеба з бомбосховища попросив міністрів ЄС про ППО для України і санкції для Ірану та росії

Обмежувальні заходи передбачають заморожування рахунків відповідних офіційних осіб та установ Ірану, а також заборону на подорожі до ЄС. Громадянам та установам ЄС заборонено надавати будь-які грошові фонди особам та установам, що знаходяться під європейськими санкціями. Режим обмежувальних заходів ЄС проти Ірану включає також заборону на експорт до Ірану будь-якого обладнання, що може використовуватися для внутрішніх репресій або для стеження через засоби телекомунікацій.

Загалом санкційний перелік ЄС за порушення прав людини в Ірані налічує 97 осіб та 8 установ.

Читайте також: Іран прямо відповідальний за вбивства українців - Подоляк

Як повідомлялося, 17 жовтня міністри країн ЄС під час віртуального спілкування із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою отримали інформацію про використання російськими загарбниками дронів-камікадзе іранського виробництва для атак на Київ та на об’єкти цивільної інфраструктури в Україні. Після цього Боррель зауважив, що ЄС взяв до уваги цю інформацію, накопичує докази застосування такої зброї та буде готовим реагувати на цей факт із використанням «всіх наявних інструментів».

Фото з сайту esigngenie

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-