В Австрії проходять президентські вибори, фаворит – чинний президент

В Австрії проходять президентські вибори, фаворит – чинний президент

Фото
Укрінформ
В Австрії у неділю проходять вибори федерального президента. На посаду голови держави балотуються чинний президент Александер Ван дер Беллен, якому прогнози віддають переконливу перемогу, і ще шість кандидатів.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Перші виборчі дільниці відкрилися вже о 6-й ранку, більшість же запрацювали у період з 7-ї до 8-ї ранку. Загальнонаціональне голосування завершується о 17:00. Незабаром після цього з'являться перші прогнозовані результати.

Головне питання нинішніх виборів стосується того, чи зможе чинний федеральний президент Александер Ван дер Беллен домогтися переобрання вже у першому турі голосування, чи необхідним буде другий тур. Для перемоги у першому турі необхідно, щоб один із кандидатів набрав не менше 50% плюс один голос. Соцопитування показують, що Ван дер Беллен є беззаперечним фаворитом, за нього готові проголосувати близько 60% виборців.

Між тим, шість інших кандидатів – і це рекорд, адже ніколи раніше в Австрії на посаду президента не було сім кандидатів – все ж сподіваються на другий тур з Ван дер Белленом. Соцопитування віддають друге місце кандидату від правопопулістської та проросійської "Австрійської партії свободи" (FPÖ) Вальтеру Розенкранцу, за якого можуть проголосувати близько 15% виборців. Інші кандидати, серед яких є політик від правопопулістських сил Геральд Гросц, очільник партії-антиваксерів MFG Міхаель Бруннер та рок-музикант, лідер "Пивної партії" Домінік Влазни, користуються ще меншою популярністю.

Читайте також: Президент Австрії: путін веде імперіалістичну війну, а українці захищають і наші цінності

Загалом право участі у виборах глави держави мають майже 6,4 млн австрійців. Термін повноважень федерального президента шість років, після чого він може переобиратися на ще один термін. Чинний президент Ван дер Беллен перебуває на посаді з 26 січня 2017 року.

Як відомо, президент Австрії Александер Ван дер Беллен виступав із різким засудженням повномасштабного вторгнення рф в Україну та заявляв, що українці у своїй боротьбі проти російської агресії воюють і за "наші цінності, мир та свободу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-