У Литві хочуть розслідування щодо «суддів» кс рф, які схвалили «анексію» українських територій

У Литві хочуть розслідування щодо «суддів» кс рф, які схвалили «анексію» українських територій

Укрінформ
Генпрокуратуру Литви просять розпочати розслідування щодо "суддів" кс рф, які схвалили анексію чотирьох областей України.

З відповідною заявою звернувся ексголова Конституційного суду Литви та член Венеційської комісії Дайнюс Жалімас, про що він і повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Звернувся до Генеральної прокуратури Литовської Республіки з проханням розпочати досудове розслідування діяльності цих злочинців у суддівських мантіях так званого конституційного суду рф, які благословили анексію території України. Сподіваюся якось побачити цю компанію на лаві», - написав він.

Жалімас уточнив, що просить притягнути до кримінальної відповідальності 20 так званих «суддів» конституційного суду рф.

Він нагадав, що ще у 2015 році ініціював батумський процес - ініціативу засудити росію та інших «суддів» за агресію щодо України.

Він написав, що просить Генпрокуратуру розпочати досудове розслідування за агресію з використанням універсальної юрисдикції.

«Литовська Республіка може притягувати до кримінальної відповідальності осіб за цей злочин незалежно від того, якої національності ці особи та де вони скоїли злочин. Загальновизнано, що анексія є актом агресії», - пояснив Жалімас.

Член ВК нагадав, що «судді» конституційного суду рф винесли всього 5 постанов про анексію частини території України - одну в березні 2014 року про анексію Криму і чотири 2 жовтня цього року про анексію Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Також Жалімас повідомив, що звернувся до Міністерства закордонних справ Литовської Республіки з проханням ініціювати санкції на національному рівні та на рівні ЄС для всіх «суддів» кс рф.

Читайте також: Загарбники призначили куратора для «анексованих» росією областей

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 2 жовтня, конституційний суд рф схвалив документи про незаконну анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

Згідно з постановою, українські Донецька та Луганська області нібито «увійшли до складу рф у статусі республік» з російською мовою як державною, а Запорізька та Херсонська області — як «окремі суб'єкти зі своїми нинішніми назвами».

З 23 до 27 вересня російські загарбники імітували «референдуми» на тимчасово окупованих частинах Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей. Жоден із цих регіонів росія не контролює повністю. Україна та абсолютна більшість західних країн заявили, що результати псевдореферендуму не будуть визнані.

Вже 30 вересня путін підписав з ватажками терористичних організацій «л/днр» та колаборантами у Херсонській та Запорізькій областях “договори” про анексію захоплених територій України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-