Після підрахунку понад 97% голосів до парламенту Латвії проходять вісім партій

Після підрахунку понад 97% голосів до парламенту Латвії проходять вісім партій

Укрінформ
У Латвії 1 жовтня відбулися вибори до 14-го Сейму. Після підрахунку понад 97% голосів п'ятивідсотковий бар'єр долають вісім партій, проте кількість партій що пройшли, може коливатися – від 7 до 9.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу із посиланням на дані, опубліковані на сайті національного мовника LSM.

Перемогу на виборах здобула партія Jauna Vienotiba («Нова Єдність») – 18,94%. Ця ж політсила входить до нинішньої правлячої коаліції, її, зокрема, представляють прем'єр-міністр Криш'яніс Каріньш та голова МЗС Едгарс Рінкевичс.

Друге місце посів Союз зелених і селян, який у 13-му Сеймі перебував в опозиції – 12,52%. На третьому – Об'єднаний список (блок, куди входять Зелена партія, Об'єднання регіонів та Лієпайська партія) – 10,88%. На четвертому місці - Національне об'єднання, 9,27% (до нього входять спікер парламенту Інара Мурнієце, голова парламентського комітету з міжнародних справ Ріхардс Колс).

Із 6,83% голосів п'яте місце посіла популістська, євроскептична партія Stabilitatei! («Для Стабільності!»), яку започаткували рік тому політсили, близькі до проросійської партії Saskana («Злагода»). На шостому місці – започаткована у 2021 році партія "Латвія на першому місці", 6,24%, популістська політсила, яка критикувала протиковідну політику уряду, включаючи вакцинацію. Сьоме місце посіла лівоцентристська партія Progresivie («Прогресивні») – 6,15%.

Ще дві політичні сили перебувають на межі непопадання до парламенту. Attistibai/Par! («Розвиток/За!») поки що набирає 5,00% (до цієї партії входять відомі політики – нинішній міністр оборони Артіс Пабркіс та ексглава МВС Марія Голубєва). Помірковано проросійська партія Saskana («Злагода») має показник 4,81%. Точно не проходить до парламенту більш проросійська партія «Російський Союз Латвії» - 3,65.

Можна стверджувати, що новий склад парламенту Латвії продовжить проєвропейську політику і буде продовжувати вагому підтримку Україні.

На 14:15 (час збігається з київським) завершений підрахунок на 1040 дільницях із 1055.

Читайте також: У Болгарії проходять четверті за останні півтора року парламентські вибори

Сейм (Саєйма) – однопалатний парламент Латвії. Раз на чотири роки до нього обираються 100 депутатів. Оскільки Латвія є парламентською республікою, Сейм має широкі повноваження, зокрема, обирає президента країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-