Єврокомісія посилює візові вимоги для росіян через безпекові загрози

Єврокомісія посилює візові вимоги для росіян через безпекові загрози

Укрінформ
Єврокомісія оголосила про запровадження більш жорстких правил для видання віз громадянам рф з огляду на безпекові загрози.

Про це заявила єврокомісар із внутрішніх справ Йлва Йоганссон на пресконференції у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми чули, що росія часто говорить про використання ядерної зброї. Президент путін оголосив про незаконну анексію чотирьох українських регіонів. Це є очевидною ескалацією конфлікту, ескалацією війни. Це означає також ескалацію безпекових загроз стосовно Європейського Союзу, на які ми маємо реагувати, і за якими будемо слідкувати дуже уважно», - зауважила єврокомісар.

Вона наголосила, що головним джерелом загроз для безпеки ЄС стало неспровоковане та невиправдане російське вторгнення в Україну. Всі події, що відбулися після цього, включаючи виявлення масових поховань у визволених містах України, свідчення знущань і тортур, які застосовували загарбники до своїх жертв, нещодавні атаки на газогони «Північний потік», а також оголошена кремлем «часткова мобілізація», вказують на серйозну ескалацію у сфері безпеки.

Читайте також: Фінляндія відсьогодні закрила кордони на в’їзд для російських туристів

«Саме тому ми представили нові правила візових процедур та прикордонного контролю. Ми вже повністю призупинили дію угоди про полегшення візового режиму між росією і ЄС. А зараз представляємо нові правила, які запроваджують більш жорсткі вимоги для видання віз російським громадянам. Це є відповіддю від Єврокомісії, яка сфокусована на тому, як реагувати на безпекові загрози, що спрямовані проти нас», - наголосила Йоганссон.

Серед ухвалених Єврокомісією нових візових вимог, зокрема, проведення більш жорсткої оцінки та ретельної перевірки з міркувань безпеки, коли йдеться про видання нових віз громадянам рф. Країни-члени та їхні консульські установи нестимуть за це відповідальність. Вони також мають провести нову оцінку або відкликати вже видані візи в контексті нової безпекової ситуації.

«Ми бачимо, що зараз дуже багато російських громадян полишають росію через мобілізацію. Якщо особа має намір залишатися довше ніж 90 днів, вона не має отримувати візу. Ми закликаємо країни-члени перевірити видані короткострокові візи - чи залишили ці люди ЄС та виїхали назад у росію після встановлених 90 днів перебування? Це правило не обмежує право громадян рф подавати заявку на притулок, якщо вони шукають міжнародного захисту та хочуть залишатися в ЄС довше або отримати дозвіл на проживання», - сказала єврокомісар.

За її словами, Єврокомісія запроваджує більш жорсткі правила щодо місця подання документів на отримання візи. Громадяни рф, які масово залишили росію, не зможуть отримати візи у консульських установах країн ЄС у сусідніх державах - для цього їм пропонується звертатися в установі на території росії. Виняток може бути зроблений для певних категорій громадян з гуманітарних міркувань, наприклад для родичів, незалежних журналістів, дисидентів. Тобто, самого бажання росіян виїхати з рф буде недостатньо для того, щоб в’їхати на територію ЄС.

Подібні інструкції, за словами єврокомісара, отримали й органи прикордонного контролю. Це означає, що наявність у громадянина рф шенгенської візи не є достатньою умовою для перетину кордону ЄС. Прикордонники мають проводити власну перевірку громадян з урахуванням нових загроз, що постають перед Євросоюзом.

Читайте також: У Польщі вважають, що за псевдореферендуми має йти посилення санкцій проти рф - посол Зварич

Йоганссон зауважила, що Єврокомісія разом із країнами-членами й надалі проводитиме ретельний моніторинг ситуації на зовнішніх кордонах ЄС, а також слідкуватиме за розвитком подій, пов'язаних із прагненням громадян рф потрапити на територію країн-членів ЄС та пов’язаними з цим викликами для безпеки.

Як повідомлялося, після оголошення путіним «часткової мобілізації» громадяни рф масово виїжджають на територію сусідніх країн. Країни Балтії обмежили в’їзд для росіян з міркувань безпеки та для уникнення можливих провокацій. Фактичну заборону на в’їзд росіян запровадила Фінляндія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-