У Раді Європи закликають росію виплатити репарації Грузії

У Раді Європи закликають росію виплатити репарації Грузії

Укрінформ
Комітет міністрів Ради Європи знову закликає росію виплатити репарації Грузії після рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про колективне виселення.

Про це повідомляє пресслужба Ради Європи, передає Укрінформ.

Зокрема, у Комітеті міністрів РЄ наголосили, що російська влада не відреагувала на попередні заклики Комітету виконати рішення ЄСПЛ у справі “Грузія проти росії” щодо арешту, затримання та колективного видворення громадян Грузії в 2006-2007 роках. Комітет знову закликав російську владу виплатити “справедливу сатисфакцію”, присуджену владі Грузії.

В опублікованій сьогодні Проміжній резолюції Комітет міністрів нагадав, що, хоча рф припинила бути членом РЄ 16 березня 2022 року, вона все ще зобов’язана виконувати рішення Європейського суду, а Комітет міністрів продовжує контролювати їх виконання.

У повідомленні нагадується, що у своєму рішенні щодо справедливої сатисфакції від 2019 року ЄСПЛ визначив, що росія повинна протягом трьох місяців виплатити уряду Грузії 10 млн євро відшкодування моральної шкоди, завданої щонайменше 1500 громадянам Грузії. Суд також вирішив, що грузинський уряд має запровадити ефективний механізм розподілу цих коштів серед потерпілих.

На своєму останньому черговому засіданні, присвяченому нагляду за виконанням судових рішень, Комітет міністрів знову висловив глибоку стурбованість у зв'язку з тим, що виплата не була здійснена більше ніж через три роки після закінчення терміну.

У Комітеті наголосили, що виплата справедливої сатисфакції, присудженої Судом, є безумовним зобов’язанням, і закликали російську владу без подальших зволікань виплатити сатисфакцію разом із нарахованими відсотками.

Комітет доручив Секретаріату представити пропозиції щодо стратегії моніторингу виконання незавершених справ проти російської федерації. Він відновить розгляд цієї справи на наступному засіданні щодо виконання рішень ЄСПЛ у грудні 2022 року.

Читайте також: Президент Латвії закликав в ООН створити спецтрибунал щодо злочинів рф в Україні

Як повідомлялося, 31 січня 2019 року ЄСПЛ ухвалив “Рішення про справедливу сатисфакцію у справі "Грузія проти росії”, яким постановив, що росія повинна сплатити Грузії 10 млн євро відшкодування моральної шкоди, яка була завдана групі з щонайменше 1500 громадян Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-