ЄС закликав Киргизстан та Таджикистан дотримуватися досягнутого припинення вогню

ЄС закликав Киргизстан та Таджикистан дотримуватися досягнутого припинення вогню

Укрінформ
Євросоюз закликав владу Киргизстану та Таджикистану припинити бойові зіткнення в прикордонних регіонах, дотримуватися досягнутого режиму припинення вогню та розв'язувати спірні питання виключно мирним дипломатичним шляхом.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві речника ЄС, оприлюдненій у п’ятницю на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Те, що відбувалися упродовж кількох минулих днів відбулися насильницькі зіткнення між прикордонниками на різних ділянках вздовж кордону між Киргизькою Республікою та Республікою Таджикистан. Ми висловлюємо співчуття тим, хто від цього прямо постраждав. Така ескалація вздовж спільного кордону є згубною для регіональної стабільності. ЄС вітає припинення вогню, що було досягнуто у п’ятницю», - йдеться у документі.

Читайте також: Прикордонники Киргизстану звинуватили Таджикистан в обстрілі кордону

ЄС закликав обидві сторони забезпечити ефективну імплементацію режиму припинення вогню та докласти всіх зусиль для деескалації напруги та для найшвидшого пошуку довготривалого рішення для існуючих суперечностей.

«Через нашого Спеціального представника по Центральній Азії та через делегації ЄС в обох країнах, ЄС долучився до дипломатичних контактів з владою обох країн. Ми закликаємо до вирішення будь-яких суперечностей сирними, дипломатичними засобами. ЄС нагадує про свою пропозицію щодо надання допомоги, а також про активну політичну підтримку стабільності та заможності у цьому регіоні», - йдеться у документі.

Читайте також: Киргизстан та Таджикистан домовилися про припинення вогню на кордоні

Як вже повідомлялося, через спірні ділянки на кордоні між Киргизстаном і Таджикистаном часто відбуваються конфлікти. Вранці 16 вересня розпочалося чергове загострення ситуації на кордоні між двома країнами. Сторони поклали відповідальність за початок конфлікту одна на одну, та звинуватили одне одного у застосуванні важкого озброєння.

Кількість постраждалих киргизстанців внаслідок цих зіткнень, за останніми даними, досягла 42. Офіційних даних про втрати з боку Таджикистану наразі немає.

Загальна протяжність кордону між Киргизстаном та Таджикистаном становить 970 кілометрів. З них 519 кілометрів уточнені та узгоджені.

Фото: Jengish Aldarov / RFE / RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-