Рада ЄС погоджується з Німеччиною - потрібні реформи структури прийняття рішень

Рада ЄС погоджується з Німеччиною - потрібні реформи структури прийняття рішень

Укрінформ
Керівництво Європейської Ради погоджується з пропозицією одного з найбільших своїх членів, Німеччини щодо необхідності реформування структури прийняття рішень.

Про це заявили президент Європейської ради Шарль Мішель і канцлер ФРН Олаф Шольц на спільній пресконференції в Берліні 9 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Є така ідея, що коли ми будемо продовжувати розширюватися, а ми цього хочемо, ми маємо подбати про те, щоби наші процедури ухвалення рішень відповідали вимогам завтрашнього дня», - заявив Мішель.

Він пояснив, що для цього потрібно прийняти правильні рішення, які гарантуватимуть, що ЄС залишатиметься сильним і матиме вагу на міжнародній арені, що єдність у Європі залишатиметься ключовою метою, але «водночас треба не допустити, щоби принцип одностайності не призвів до застосування права вето у важливих рішеннях у галузі зовнішньої політики або інших і, таким чином, уповільнював реакцію ЄС або послаблював цю реакцію», - сказав представник Брюсселя.

Читайте також: Євросоюз позбавиться залежності від енергоресурсів рф за 6-7 місяців - фон дер Ляєн

Він підкреслив, що Європа більше ніж будь-коли потребує згуртованості, солідарності, суверенітету, але також того, щоби говорити одним голосом.

Канцлер ФРН своєю чергою заявив: «Ми хочемо суверенної Європи, більш сильної, більш стабільної, більш безпечної і такої, чий голос більш чутний у світі… ЄС має стати більш здатним до дій, готовим відповідати на виклики часу». Він зазначив, що якщо ЄС хоче мати суверенітет у багатополярному світі, він має «модернізувати» власні процеси прийняття рішень, що означає відхід у багатьох питаннях від принципу одностайності. «Особливо в галузі зовнішньої політики це здається дуже очевидним», - зауважив глава німецького уряду. Це, за словами Шольца, пов’язане з необхідністю підготовки ЄС до розширення за рахунок країн Західних Балкан, але також держав, яких було нещодавно запрошено до членства, зокрема, України.

Співрозмовники під час перемовин у Берліні також обговорили питання допомоги України.

«Ми знову підтверджуємо, що будемо продовжувати підтримувати Україну в усіх сферах: військовій, гуманітарній, політичній, а також фінансовій… зокрема, в частині макрофінансової допомоги», - пообіцяв Мішель.

Читайте також: Рада ЄС схвалила надання Україні €5 мільярдів макрофінансової допомоги

Він акцентував на необхідності посилення санкційного тиску на кремль, дати чітко зрозуміти, що ЄС є згуртованим у своєму бажанні боротися з тими, хто кричуще порушує міжнародне право та підтримує незаконну загарбницьку війну проти України.

Шольц нагадав, що найближчими тижнями ЄС надасть Україні додаткові 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги. Він заявив, що Німеччина активно це підтримувала та загалом  стала лідером у цьому процесі, надавши Україні 1 мільярд євро прямого гранту. «Звичайно, ми сподіваємося, що інші члени наслідуватимуть цей приклад - на додаток до 5 мільярдів євро», - сказав він.

Шарль Мішель перебував із коротким візитом у Берліні 9 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-