Новий візовий режим з ЄС для росіян запрацює з понеділка

Новий візовий режим з ЄС для росіян запрацює з понеділка

Укрінформ
ЄС не має жодних підстав довіряти росії, яка не лише розв’язала неспровоковану та нічим не виправдану війну проти України, але й намагається зруйнувати сам Євросоюз, тож з понеділка, за рішенням Ради ЄС, буде запроваджений абсолютно новий візовий режим для громадян країни-агресора.

Про це сьогодні під час відвідання прикордонного пункту Ноянмаа (Nuijamaa) у Фінляндії заявила єврокомісар із внутрішніх справ Йлва Йоганссон (Ylva JOHANSSON), повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на мультимедійний портал ЄС.

«Росія несе відповідальність за нічим не виправдану та неспровоковану війну, за агресію проти незалежності, території та демократії в Україні. Але це не є лише війною проти України. Це також загроза для нашої безпеки. Ми не маємо бути наївними. Метою путіна є зруйнувати ЄС, і він хотів би атакувати нас у найслабкіших місцях… росія несе відповідальність за цю війну. Саме тому ми запропонували повне призупинення угоди про візове спрощення з росією. Більше немає жодної довіри до росії, немає й основи для спрощення доступу громадян росії до ЄС», - зауважила єврокомісар.

Читайте також: Єрмак - про візове рішення ЄС: росіяни, відчуваєте нафталіновий сморід «совка»?

Вона повідомила, що сьогодні Єврокомісія оприлюднить інструкції, як визначатимуть візову політику стосовно росії. Спрощений доступ до віз буде збережений для російських дисидентів, незалежних журналістів, для людей, що подають на візи з гуманітарних або інших причин, наприклад, для возз’єднання родин. Всі інші росіяни, які намагатимуться потрапити до ЄС із «несуттєвих» причин, будуть проходити ретельну оцінку. Цей процес, за словами Йоганссон, буде тривалішим, дорожчим та ретельнішим. На додаток, країнам-членам ЄС запропоновано переглянути чинність довгострокових віз, які вже були видані громадянам росії.

«Бути туристом у Європейському Союзі – це не є фундаментальним правом. Це привілей. І це не та привілей, який ми маємо намір надавати (росіянам) просто зараз. Тож Рада ЄС приймає рішення сьогодні, за два дні воно набуде чинності. Але вже в понеділок зранку ми матимемо абсолютно новий візовий режим з росією. У цьому аспекті ми залишаємося об’єднаними в Європейському Союзі, що є надзвичайно важливим», - наголосила єврокомісар з питань внутрішніх справ.

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних справ країн ЄС під час неформальної зустрічі у Празі 31 серпня дійшли політичної згоди про повне призупинення дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС і росією у зв’язку із жорстокою та неспровокованою агресією кремля проти України. Сьогодні таке рішення було формально прийнято Радою ЄС.

Угода про спрощення візового режиму між ЄС та росією діяла з 1 червня 2007 року та стосувалася короткотермінових віз із терміном перебування на території країн ЄС протягом не більше 90 діб у період в 180 діб.

Відразу після початку російського військового вторгнення в Україну, вже 25 лютого ЄС запровадив обмежувальні заходи проти громадян росії, включаючи часткове призупинення угоди про спрощення візового режиму для дипломатів, офіційних осіб та бізнесменів російської федерації. Віднині таке призупинення поширюється на всіх громадян країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-