Виставка озброєння в Польщі: майже без української «оборонки», проте з Україною на вустах

Виставка озброєння в Польщі: майже без української «оборонки», проте з Україною на вустах

Укрінформ
В Європі часи, коли танки і літаки були лише експонатами на виставках, безповоротно минають

“На жаль, ми увійшли в епоху, коли зброя активно використовується на європейському континенті за прямим призначенням”, – констатував президент Польщі Анджей Дуда під час відвідання 5 вересня Міжнародної виставки оборонної промисловості (MSPO 2022) у місті Кєльце, що на південному сході країни. Попри те, що виставка офіційно відкрилася 6 вересня (триватиме до 9 вересня), польський лідер, який саме у ці дні запланував міжнародне турне на африканський континент, не захотів зраджувати своїй усталеній традиції і побував на ній напередодні відкриття. Тим більше, що привід більш ніж очевидний: у цьому році відбувається ювілейна XXX експозиція досягнень та нових розробок оборонних компаній з усього світу.

Після вручення державних нагород організаторам форуму у залі, заповненій військовими, міжнародними гостями та журналістами, польський лідер поділився баченням нинішньої ситуації. “Ми маємо справу зі страшною війною, яка показала нам, НАТО й цілому світу, що час миру, однозначно, завершився”, – підкреслив Дуда. За його словами, якщо раніше війни відбувалися на інших континентах і у Польщі дивилися на них хіба що через призму направлення туди миротворчих контингентів, то зараз усі зіткнулися з жорсткою реальністю. російська агресія проти України змушує європейські країни, зокрема і Польщу, здійснити модернізацію армії швидкими темпами, аби забезпечити всім безпеку від посягань російського агресора.

БАЙРАКТАР – У ЦЕНТРІ ВИСТАВКИ

Масштаби та географія виставки цього року рекордні: понад 600 компаній із 33-х країн світу – від Польщі та Словаччини до Австралії та Південної Кореї.

У той час, як на майданчиках біля павільйонів та в середині приміщень технічний персонал активно готував до експозиції виставкові стенди, національна експозиція спеціального гостя форуму, Туреччини, вже виглядала довершеною. Керівники турецьких компаній метушилися, чекаючи на прибуття високопосадовців. Вони не забарилися. Спочатку турецьку експозицію, яка була представлена 27-ма компаніями, відвідали міністри оборони Польщі і Туреччини Маріуш Блащак і Хулусі Акар, а згодом і польський президент Анджей Дуда. Чи не найбільше його цікавив стенд компанії Baykar, де експонувався добре відомий усім українцям безпілотник Bayraktar TB2. Генеральний директор компанії Халюк Байрактар чемно привітав польського лідера і коротко розповів про експозицію компанії. Після цього він погодився поспілкуватися з українськими ЗМІ, уточнюючи, з якими саме виданнями матиме справу.

“Але давайте не питати про росію: мою позицію з цього приводу ви знаєте, я її вже неодноразово озвучував”, – чемно попросив Байрактар. Утім, у розмові він неодноразово підкреслював, що його компанія однозначно підтримує українців у боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність країни проти “безпідставної і несправедливої” агресії. На знак підтримки України, як нагадав керівник Baykar, його компанія вже безкоштовно передала Україні чотири безпілотники Bayraktar TB2: один подарований Литвою та три за проєктом “Народний Байрактар” фонду Сергія Притули. Ще один “польський” безпілотник буде доставлено в Україну через один-два місяці. Проте кошти, зібрані на ці п’ять дронів, як зауважив Байрактар, його компанія не візьме собі, а витратить на гуманітарні проєкти для підтримки українців. 

Наголосивши, що дрони компанії мають українські двигуни, Байрактар і не приховував, що він розраховує на тісну кооперацію з українцями “на багато років уперед”. Зокрема, йдеться і про новітні розробки компанії: значно потужніші за Bayraktar TB2 безпілотники стратегічного рівня: Bayraktar Akinci та Bayraktar Kizilelma. Виробником двигунів для цих безпілотників є український концерн “Мотор Січ”. Ніби на підтвердження планів тісної кооперації з турецькою стороною стенд Baykar відвідав один із керівників “Мотор Січі” В'ячеслав Богуслаєв.

БЕЗ УКРАЇНИ НІЯК

Після того, як віпи залишили виставку, з українським журналістами  погодився поговорити генеральний директор MSPO 2022 Анджей Мохонь. Він не приховував, що цього року Україна практично не буде представлена на виставці, як у минулі роки, що зрозуміло з огляду на війну. 

Анджей Мохонь / Фото: Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
Анджей Мохонь / Фото: Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

“Проте вона тут буде присутньою, зокрема, у дискусіях на конференціях, розмовах учасників виставки”, – підкреслив Мохонь. Він додав, що ще однією знаковою подією на виставці, що не дасть забути про ситуацію в Україні, є експозиція знищеної російської техніки під час війни в Україні. 

Міжнародна виставка оборонної промисловості «MSPO 2022» / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Як зазначив організатор MSPO 2022, родзинкою цьогорічної виставки є презентація американського ударного гелікоптера AH-1Z Viper, який вперше демонструється в Польщі. На виставку бойовий вертоліт прибув своїм ходом прямо з американського вертолітоносця USS Kearsarge, який зараз дислокується в акваторії Балтійського моря.

AH-1Z Viper
AH-1Z Viper

До слова, США традиційно мають потужне представництво на виставці,  зокрема, демонструють військову техніку таких гігантів, як Loсkheed Martin і Raytheon. Чимале зацікавлення до себе викликають, зокрема, літак F-35, танк Abrams чи гелікоптери Chinook та Apache. 

F-35
F-35
F-35
F-35
Abrams
Abrams

УКРАЇНСЬКІ ВИРОБНИКИ ЗБРОЇ У ПОШУКАХ ПАРТНЕРІВ

Попри слова гендиректора MSPO 2022, Україна, хоча і нечисельно, але все ж представлена на цьогорічній виставці у Польщі. Зокрема, свою продукцію демонструють Державне Київське конструкторське бюро “Луч”, компанія з розробки і виробництва безпілотників ТОВ “Укрспецсистемс”, українська приладобудівна компанія ТОВ “Телекарт-Прилад” та компанія з виробництва бронежилетів та шоломів Ukrtac.

Представник КБ “Луч” Антон Пашинський розповів, що на цьогорічну виставку українська сторона привезла дві основні ракети ЗСУ: “Нептун”, яка успішно знищила кілька російських цілей, зокрема, і відомий усім ракетний крейсер “москва”, а також “Вільху-М”. Крім того, на виставці представлено протитанковий ракетний комплекс “Стугна-П”, що вже знищив сотні одиниць бронетехніки рф в Україні, та легкий переносний ракетний комплекс “Корсар”. Антон Пашинський зазначив, що до початку війни КБ “Луч” було орієнтованим на експорт: за кордон йшло 70% продукції. А зараз компанія працює виключно на потреби ЗСУ. Від цієї виставки українське підприємство очікує на нові угоди щодо постачання компонентів та розвитку співпраці з іноземними виробниками.

“Звичайно, це також шанс для нас привернути увагу до війни з росією. Ми чекаємо від наших міжнародних партнерів підтримки і сподіваємося, що на цій виставці ми знайдемо таку підтримку”, – наголосив представник КБ “Луч”.

росіян і білорусів на виставці не буде, їх тут не чекають. Достатнім буде представництво знищеної на війні в Україні військової техніки рф. 

Юрій Банахевич

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-