Латвійську православну церкву хочуть відокремити від московського патріархату

Латвійську православну церкву хочуть відокремити від московського патріархату

Укрінформ
Глава Латвійської держави Егіл Левітс подав до Сейму законопроєкт про зміну статусу Латвійської православної церкви, щоб та повернула собі незалежний (автокефальний) статус.

Як повідомляє Укрінформ, заява опублікована на сайті президента Латвії.

«У співпраці з міністром юстиції (Латвії Янісом Бордансом – ред.) я підготував і вніс сьогодні вранці до Сейму поправки до Закону про Латвійську Православну Церкву. Згідно з ними, повністю визнається незалежний (автокефальний) статус ЛПЦ», - йдеться у заяві.

У ній також зазначається, що історично це де-факто було визначено постановою, узгодженою в 1921 році патріархом московським Тихоном і латвійським архієпископом Іоанном Поммером, що було затверджено Кабінетом міністрів Латвії в 1926 році.

Таким чином, з внесенням поправок до закону Латвійська держава визнає, що Латвійська православна церква є повністю незалежною (автокефальною) церквою. Коли закон набере чинності, буде усунуто будь-який вплив чи владу патріарха московського над православною церквою у Латвії. "Відмова від будь-якого зв'язку з московським патріархом є важливим питанням для наших православних віруючих, всього суспільства Латвії та національної безпеки", - наголошується в заяві.

Як зазначив Левітс, у «незалежній, демократичній та правовій Латвійській державі нашим православним потрібна своя самостійна та незалежна церква». Президент зазначив у заяві, що зустрів розуміння та схвалення фракцій Сейму.

Православну церкву про просування підготовленого ним законопроєкту також поінформовано. "Можу засвідчити, що Латвійська православна церква та митрополит Олександр можуть розраховувати на повну підтримку латвійської держави як визнана надалі законом автокефальна церква", - пише президент Латвії.

Він зазначає, що обговорив запропонований законопроєкт з усіма держустановами, Радою з нацбезпеки та комісіями Сейму з нацбезпеки та з прав людини. Всі відомства визнали, що зволікати не можна. Президент попросив парламент надати законопроєкту статусу термінового (тобто розглянути у двох читаннях замість звичайних трьох).

За даними Мін'юсту на 2020 рік, у власності ЛПЦ було 128 діючих храмів та інших релігійних споруд, в яких служили 114 осіб духовного звання. Загальна кількість парафіян становила 250 тис., що робить ЛПЦ третьою найбільшою церквою Латвії (кількість лютеран — 700 тис., католиків — 324 тис.).

Ця новина надійшла на тлі російської агресії, що триває в Україні. При цьому московський патріарх Кирило неодноразово висловлювався на підтримку цієї агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-