Сербія та Косово домовилися про перереєстрацію документів

Сербія та Косово домовилися про перереєстрацію документів

Укрінформ
Сербія та частково визнане Косово погодилися на взаємне визнання національних документів, завершивши тривалу суперечку.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це у Твіттері написав Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель.

“Під час діалогу, якому сприяв ЄС, Сербія погодилася відмовитися від в'їзних/виїзних документів для власників посвідчень особи Косова, а Косово погодилося не запроваджувати їх для власників сербських посвідчень особи”, - написав Боррель.

Він наголосив, що “косовські серби й інші громадяни матимуть змогу вільно подорожувати між Косовом та Сербією, використовуючи свої посвідчення особи”.

“Європейських Союз щойно отримав від прем’єр-міністра (Косова Альбіна - ред.) Курті гарантії цього”, - зауважив очільник європейської дипломатії.

Боррель привітав очільників Сербії та Косова, зазначивши, що це - “європейське рішення”.

Читайте також: Прем’єр Косова вважає путіна причетним до загострення на кордоні з Сербією

Як повідомляв Укрінформ, 31 липня серби на півночі Косова заблокували вантажівками головну дорогу біля пункту перетину кордону Яріньє. Також була блокована дорога Приштина - Рашка. Аби зменшити напруженість, у Косові відклали на місяць перехід на національні документи і номерні знаки на заміну сербським.

Пізніше Жозеп Боррель запросив президента Сербії Александара Вучича та очільника уряду Косова Альбіна Курті зібратися для переговорів 18 серпня в Брюсселі, однак рішення тоді досягнуто не було.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-