росія збудує в Угорщині два атомні реактори - ЗМІ

росія збудує в Угорщині два атомні реактори - ЗМІ

Укрінформ
Протягом найближчих тижнів росія розпочне будівництво в Угорщині двох нових атомних реакторів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це пише ВВС.

Зазначається, що угода про будівництво була укладена між “росатомом” і Будапештом ще в 2014 році. Вона має на меті збільшити потужність діючої АЕС в угорському Пакші, яка нині генерує близько 40% усієї електроенергії в країні.

“російська атомна промисловість не підпала під дію санкцій ЄС, запроваджених через криваву війну в Україні”, - зауважує ВВС.

На сьогодні збудована ще за радянських часів АЕС у місті Пакш має чотири реактори, тож якщо додати ще два сучасних реактори, це дозволить подвоїти її потужність.

Очікується, що обидва нові реактори будуть готові до роботи у 2030 році.

“Суперечливий проєкт ціною 12,5 млрд євро переважно фінансується росією”, - наголошується у публікації.

Читайте також: Україна припинила співробітництво з рф у галузі атомної енергетики

Як повідомляв Укрінформ, російські окупанти захопили найбільшу в Європі Запорізьку АЕС у ніч проти 4 березня 2022 року. Нині, за даними головного управління розвідки Міноборони України, росія провела всі підготовчі роботи і вичікує моменту, щоб підключити ЗАЕС у свою мережу.

Спецслужби рф катують працівників окупованої Запорізької АЕС, щоб змусити їх нічого не розповідати інспекторам МАГАТЕ про ризики для безпеки на станції.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що на ядерний шантаж росії світ має відповідати жорсткими санкціями проти атомної галузі рф, а не домовлятися з ними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-