Moderna позивається до Pfizer та BioNTech щодо порушення патентних прав на COVID-вакцину

Moderna позивається до Pfizer та BioNTech щодо порушення патентних прав на COVID-вакцину

Укрінформ
Американська біотехнологічна компанія Moderna подала до суду на фармацевтичну компанію Pfizer та її німецького партнера BioNTech за порушення патентних прав під час розробки першої вакцини проти коронавірусу.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Як зазначається, позови із вимогою відшкодування грошових збитків невизначеного розміру були подані до окружного суду США в Массачусетсі та регіонального суду Дюссельдорфа в Німеччині.

«Ми подаємо ці позови, щоб захистити інноваційну технологічну платформу мРНК, яку ми запровадили, інвестувавши мільярди доларів у її створення, та запатентували протягом десятиліття, що передувало пандемії COVID-19», — заявив виконавчий директор Moderna Стефан Бансел.

Читайте також: Moderna почала дослідження ймовірної вакцини проти віспи мавп

У Moderna стверджують, що Pfizer та BioNTech без дозволу скопіювали технологію мРНК, яку Moderna запатентувала між 2010 і 2016 роками, задовго до появи коронавірусу у 2019 році.

«Pfizer і BioNTech провели клінічні випробування чотирьох різних вакцин-кандидатів, які включали варіанти, що уникали повторення інноваційного шляху Moderna. Однак зрештою вони вирішили продовжити розробку вакцини, яка має точно таку ж хімічну модифікацію мРНК, що й наша вакцина», - йдеться у заяві Moderna.

На початку пандемії компанія заявила, що не буде застосовувати свої патенти, щоб допомогти іншим розробити власні вакцини від COVID-19, особливо для країн із низьким і середнім рівнем доходу. Але в березні 2022 року у Moderna повідомила, що очікує від таких компаній, як Pfizer та BioNTech, дотримання її прав на інтелектуальну власність, хоча Moderna не буде вимагати відшкодування збитків за будь-яку діяльність до 8 березня 2022 року.

Читайте також: Moderna розробляє мРНК-вакцини від раку, герпесу та вітрянки

Компанії Moderna та Pfizer/BioNTech були першими у світі розробниками вакцини проти коронавірусу. У грудні 2020 року Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США надало дозвіл на екстрене використання вакцини проти COVID-19 виробництва Pfizer/BioNTech, а за тиждень — препарату Moderna.

COVID-вакцина компанії Moderna — її єдиний комерційний продукт — принесла цього року 10,4 мільярда доларів доходу, тоді як Pfizer її розробка принесла близько 22 мільярдів доларів.

Як повідомляв Укрінформ, в серпні Велика Британія затвердила використання вакцини від компанії Moderna, спрямованої на захист як від оригінального штаму коронавірусу, так і від штаму Омікрон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-