Moderna почала дослідження ймовірної вакцини проти віспи мавп

Moderna почала дослідження ймовірної вакцини проти віспи мавп

Укрінформ
Компанія Moderna розпочала досліджувати потенційну вакцину проти віспи мавп.

Як передає Укрінформ, про це компанія повідомила у Твіттері

«Оскільки у березні 2022 року ми оголосили про розширення програми боротьби з патогенами, а також тому, що віспа мавп має глобальне значення для охорони здоров'я, ми досліджуємо потенційні вакцини проти віспи мавп на доклінічному рівні», - йдеться у повідомленні.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) повідомила 24 травня про 131 підтверджений випадок віспи мавп після першого повідомлення про зараження за межами країн, де вона поширена. 

Як повідомляв Укрінформ, віспа мавп, яка зазвичай виявляється лише в Африці, зараз поширюється у Європі та Північній Америці.

7 травня у Великій Британії зафіксували перший випадок захворювання: пацієнт декілька тижнів тому повернувся з Нігерії. За два тижні хворих на віспу мавп виявили у США, Канаді, Франції, Італії, Іспанії, Португалії, Швеції та Австралії.

Читайте також: Головний санлікар вважає мінімальними шанси поширення мавпячої віспи в Україні

Перший випадок інфікування людини віспою мавп був зафіксований у 1970 році.

Інфікування зазвичай проходить через тісний контакт. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи, сльозову оболонку очей, носа або рота. Захворювання передається при контакті з інфікованою твариною (мавпа, щур, білка), від інфікованої людини людині або через предмети – одяг, постільна білизна.

Інкубаційний період триває від 6 до 16 днів. У людини зазвичай розвивається лихоманка, головний біль, біль у м’язах, перевтома. Згодом з’являються характерні висипи на тілі. Найчастіше захворювання проходить самостійно за два-три тижні. Але у деяких випадках хвороба протікає у важкій формі. Рівень летальності коливається від 1% до 15%. Найскладніше переносять це захворювання діти.

Читайте також: Віспа мавп: що відомо та в чому причина поширення

Віспу мавп зафіксували вже у понад 14 країнах.

Водночас Європейський центр з попередження і контролю захворювань (ECDC), що є профільним агентством ЄС,вважає низьким ризик масштабного поширення віспи мавп серед населення загалом.

Фото: Jakub Porzycki | NurPhoto | Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-