У Ризі почали зносити радянський меморіал

У Ризі почали зносити радянський меморіал

Укрінформ
У Ризі у понеділок, 22 серпня, розпочинаються роботи з облаштування будівельного майданчика у зв'язку з демонтажем радянського пам'ятника на території парку Перемоги.

Про це йшлося на пресконференції у Ризькій думі, передає Укрінформ із посиланням на LSM.

Як зазначалося, протягом дня буде встановлена ​​огорожа будівельного майданчика. Біля об'єкта запровадять обмеження для руху пішоходів та транспортних засобів.

"Процес розпочався, ми ведемо підготовчі роботи. Згідно з протоколом безпеки, рух громадського транспорту не буде обмежено, зупинка та стоянка автотранспорту поблизу робіт заборонені, за необхідності буде введено заборону і на його рух", - заявив виконавчий директор Риги Яніс Ланге.

Читайте також: У Ризі заснували програму підтримки України ще за два тижні до вторгнення рф - віцемер

Від завтрашнього дня на об'єкт почнуть завозити техніку. Ланге не назвав дату знесення пам'ятника, але наголосив, що зробити це необхідно до 15 листопада. При цьому вибухівка не застосовуватиметься.

Крім того, повідомляється, що Ризька дума не дає Російському союзу Латвії (РСЛ) дозволу на проведення у понеділок увечері акції протесту проти знесення пам'ятника. Таке рішення ухвалено на підставі висновків правоохоронних органів, а також оскільки РСЛ збирався проводити акцію на території, навколо якої встановлюється захисна огорожа.

Своєю чергою, міністр внутрішніх справ Крістап Еклонс заявив, що правоохоронні органи «будуть нетолерантні» до тих, хто влаштовує провокації. «Ми готуємося до того, що все минеться з розумінням ситуації та в ім'я нашого спільного майбутнього, з баченням того, чому все це потрібно зробити. Але ми, звісно, ​​готуємось і до того, що будуть незадоволені, будуть і ті, хто спробує якось вплинути на цей процес або зірвати його», - зазначив Еклінс.

Читайте також: В Україну прибув гумвантаж, зібраний українською діаспорою Латвії

Раніше мер Риги Мартінш Стакіс сказав, що підрядника для виконання цих робіт було обрано в закритому порядку. Роботи з демонтажу коштуватимуть більш ніж 2 млн євро.

Як повідомлялося, у Латвії 23 червня набув чинності закон про заборону експонування об'єктів, що прославляють радянський та нацистський режими, та їх демонтаж на території республіки. 14 липня уряд підтримав демонтаж 69 пам'ятників, пам'ятних знаків та інших об'єктів, що прославляють радянський та нацистський режими.

Ризька дума у ​​травні ухвалила рішення розпочати підготовчі роботи, необхідні для демонтажу радянського меморіалу «визволителям» у парку Перемоги.

Фото: Kārlis Miksons/Latvijas Televīzija

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-