Україна працює зі Швейцарією над виявленням активів російських олігархів

Україна працює зі Швейцарією над виявленням активів російських олігархів

Укрінформ
Україна опрацьовує із Швейцарією методи виявлення в країні інвестицій та активів російських олігархів.

Про це заявив посол України в Швейцарії Артем Рибченко в інтерв’ю “Радіо НВ”, передає Укрінформ.

“Ми ведемо переговори про це. Був візит нашого спецпредставника з питань санкцій нещодавно. Тобто робота іде щодо цього”, - сказав Рибченко у відповідь на запитання, чи має Швейцарія намір шукати гроші російських олігархів, як це роблять у Великій Британії.

Він зауважив, що інвестицій рф у Швейцарії “досить немало”, але існують різні способи вкладання цих коштів, тому не завжди достеменно відомо, що вони саме російські.

У цьому контексті дипломат наголосив на необхідності діяти відповідно до чинного законодавства, “щоб потім не було оскаржень і щоб ми просто не втратили ці можливості й час, рухаючись без юридичної підтримки”.

Як повідомлялося, у Великій Британії 1 серпня набув чинності новий реєстр власності, який покликаний зупинити відмивання грошей. Новий перелік зʼявився на тлі економічних санкцій у відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Відтепер будь-яка іноземна компанія, яка бажає купити землю чи майно у Великій Британії, повинна буде розкрити справжніх власників. Тим, хто відмовиться розкрити імʼя свого справжнього власника, загрожує штраф у розмірі до £2500 на день або до пʼяти років увʼязнення. Бенефіціари або керівники мають бути зареєстровані протягом пів року.

Реєстр також поширюється на майно, куплене з січня 1999 року в Англії та Уельсі та з грудня 2014 року в Шотландії.

Читайте також: У США видали ордер на арешт літака російського олігарха за $90 мільйонів

Новий реєстр власності є частиною законопроєкту про економічну злочинність (прозорість і правозастосування), який прийняли у Великій Британії у відповідь на вторгнення росії в Україну.

Президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив 5 липня, що Ухвалення юридичного рішення про передачу Україні заморожених активів росіян можливе тільки після того, як буде з’ясовано походження цих коштів і наявність прямого чи непрямого зв’язку з війною та скоєними в її ході злочинами.

Читайте також: В Італії заарештували майно архітектора «палацу путіна» - ЗМІ

Швейцарія 12 травня розморозила 3,4 млрд франків раніше заблокованих через санкції російських активів, але при цьому заморозила 2,2 млрд франків. Представник уряду Швейцарії Ервін Боллінґер пояснив це тим, що країна не може заморозити активи, якщо не має достатніх підстав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-