Влада Польщі обіцяє мільйон злотих за дані про винуватців забруднення річки Одер

Влада Польщі обіцяє мільйон злотих за дані про винуватців забруднення річки Одер

Укрінформ
Польський уряд пообіцяв 1 мільйон злотих за допомогу у пошуку винуватця забруднення річки Одер.

Про це, як передає Укрінформ із посиланням на Polskie Radio, сказав прем'єр-міністр республіки Матеуш Моравецький під час пресконференції в Гожуві-Велькопольському. 

Глава уряду заявив, що причиною екологічної катастрофи, швидше за все, став незаконний скид шкідливих речовин у річку. Наразі, за його словами, одним із пріоритетів є пошук і покарання винних в забруднені водної артерії.

«Разом з міністром внутрішніх справ і поліцією ми погодили, що буде визначена спеціальна нагорода, щоб можна було якомога швидше встановити, хто і коли став винуватцем такого роду злочину проти довкілля», - сказав польський прем’єр.

Заступник голови Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі Мацей Вонсік уточнив, що винагорода становитиме 1 мільйон злотих.

Попередні висновки засвідчують, що Одер міг бути забруднений у районі дамби Ліпки поблизу Олави в Нижньосілезькому воєводстві. Вода стала каламутною і брудною, а на поверхню спливли тисячі мертвих риб. Справу розслідують відповідні служби, до вилучення мертвої риби залучили військових.

Прем’єр-міністр Моравецький повідомив у соцмережах, що вирішив відправити у відставку керівника компанії «Польські води» Пшемислава Даци та голову Головної інспекції охорони навколишнього середовища Міхала Містшака.

Між тим, факт масової загибелі риби розслідують також у німецькій землі Бранденбург, яка межує з Польщею. Там не виключають виток речовин на польському підприємстві, але не поспішають з обвинуваченнями. Результати аналізів проб води очікуються наступного тижня. Місцевим жителям заборонено купання та риболовство.

Фото з сайту inpoland.net.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-